29.12.2022. 8:02
0
Susret turskih i sirijskih zvaničnika u Rusiji nakon dugo vremena
Turski ministar odbrane i šef obavještajne službe sastali su se u srijedu u Moskvi sa sirijskim kolegama u jasnom znaku normalizacije između Ankare i Damaska u decenijskom sirijskom ratu javlja Al Arabiya.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar i čelnik njene Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) Hakan Fidan sastali su se u Moskvi sa sirijskim ministrom odbrane Alijem Mahmoudom Abbasom i šefom sirijske obavještajne službe Alijem Mamloukom zajedno s ruskim ministrom odbrane Sergeijem Shoiguom, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

"Na konstruktivnom sastanku razgovarano je o sirijskoj krizi, pitanju izbjeglica i naporima u zajedničkoj borbi protiv svih terorističkih organizacija na sirijskom tlu", navodi se u saopštenju ministarstva.

Turska, ruska i sirijska strana dogovorile su nastavak trilateralnih sastanaka, dodaje se u saopštenju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ovog mjeseca izjavio da je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu predložio formiranje trilateralnog mehanizma sa Rusijom i Sirijom kako bi se ubrzala diplomatija između Ankare i Damaska. Također je rekao da želi da se sastane sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, piše Al Arabiya pozivajući se na Reuters.

Nakon smrtonosnog bombaškog napada u Istanbulu prošlog mjeseca, Erdogan je rekao da će Turska pokrenuti kopnenu operaciju u sjevernoj Siriji protiv ciljeva povezanih s YPG milicijom, a za koju Ankara kaže da je krilo zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.