17.1.2023. 11:28
0
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozdravlja posjetu Blinkena Pekingu
Kina pozdravlja posjetu američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena toj zemlji, izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova na redovnom brifingu u utorak.

- Kina pozdravlja posjetu državnog sekretara Blinkena našoj zemlji. I Kina i Sjedinjene Države sada su u komunikaciji oko konkretnih aranžmana - kazao je Wang Wenbin, odgovarajući na pitanje o izvještaju američkih medija da Blinken od 5. februara boravi u Kini.

- Također se nadamo da će Sjedinjene Države usvojiti ispravan pogled na Kinu, podržavati dijalog, a ne konfrontaciju, solucije od obostrane koristi, a ne one s nultim rezutatom - dodao je Wang.

Politico je objavio da će se Blinken sastati u Pekingu sa svojim kolegom, kineskim ministrom vanjskih poslova Qinom Gangom, od 5. do 6. februara.

Blinkenova februarska posjeta Kini bila bi prva posjeta državnog sekretara od oktobra 2018. godine kada se Mike Pompeo, šef diplomatije u Trumpovoj administraciji, susreo s tadašnjim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Pekingu, pri čemu su dvojica zvaničnika razmijenila oštre primjedbe u jeku eskalacije trgovinskog rata, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.