20.1.2023. 7:53
0
Jedanaest država NATO-a šalje oružje Ukrajini
Više zemalja odgovorilo je na poziv predsjednika Volodymyra Zelenskog da pošalje dodatno oružje Ukrajini, javlja BBC.

SAD kažu da će biti poslat paket pomoći vrijedan 2,5 milijardi dolara uključujući oklopna vozila i sisteme protivvazdušne odbrane.

Nekoliko evropskih zemalja obećalo je svoje nove pakete pomoći. Najave dolaze uoči ključnog sastanka koji je zakazan za petak u Njemačkoj, na kojem će 50 zemalja koordinirati isporuku oružja.

Na sastanku održanom u četvrtak, predstavnici 11 zemalja okupili su se u vojnoj bazi u Estoniji kako bi razgovarali o nizu novih paketa koji će pomoći Ukrajini. Devet zemalja (Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska, Letonija, Litvanija, Danska, Češka, Estonija, Nizozemska i Slovačka) obećalo je veću podršku. Paketi pomoć najavljeni u zajedničkoj izjavi uključuju, po državama, sljedeće:

UK - 600 projektila Brimstone
Danska - 19 samohodnih haubica Cezar francuske proizvodnje
Estonija - haubice, municija, pomoćna vozila i protivtenkovski bacači granata
Letonija - Sistemi protivvazdušne odbrane Stinger, dva helikoptera i dronovi
Litvanija - protivavionski topovi i dva helikoptera
Poljska - PVO S-60 sa 70.000 komada municije

Češka Republika - proizvodnju municije velikog kalibra, haubice i oklopna vozila, a Nizozemska će u petak objaviti svoj paket podrške.

Predsjednik Zelenskyy je rekao da očekuje da će na pomenutom sastanku biti donesene „snažne odluke“ o daljem izvozu oružja, uključujući „snažan paket vojne podrške“ iz SAD-a. Ukrajina traži da se tenkovi njemačke proizvodnje Leopard pošalju na liniju fronta. Njemački kancelar Olaf Scholz je pod sve većim međunarodnim i domaćim pritiskom da ih isporuči, ili barem odobri njihovu isporuku od strane trećih zemalja. Poljska i Finska su obećale da će poslati svoje Leoparde, ali za to im je potrebna dozvola Njemačke, kao zemlje proizvođača.

Ujedinjeno Kraljevstvo je bila prva država koja je ponudila tenkove Ukrajini, kada je obećala poslati 14 Challenger 2 britanske vojske, podsjeća BBC.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.