25.1.2023. 10:41
0
Stoltenberg: Očekujem da će se države članice složiti oko povećanja izdvajanja za odbranu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg očekuje da će države članice saveza povećati svoj cilj izdvajanja za odbranu, koji trenutno iznosi dva posto BDP-a, kada se sastanu na summitu u Vilniusu u julu ove godine, rekao je on za njemački list Die Welt, prenosi DPA.

Trenutni cilj za sve države članice NATO saveza jeste da godišnje dva posto vrijednosti svog BDP-a ulažu u odbranu. 

Države članice NATO-a obavezale su se još 2014. godine da će povećati izdvajanja za odbranu od najmanje dva posto BDP-a do 2024. godine, te da će najmanje 20 posto budžeta za odbranu ići na opremanje oružanih snaga.

- Pretpostavljam da ćemo postaviti novi cilj za odbrambenu potrošnju kada se sastanemo na summitu NATO-a u Vilniusu u julu ove godine - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je precizirao da je cilj od dva posto vrijedio za period od jednog desetljeća, dakle do 2024. godine, "a sada ga moramo ažurirati."

Stoltenberg je izjavio da za sada ne može reći što će države članice reći na to.

- Ali pretpostavljam da će to biti ambiciozniji cilj nego dosad, jer svi vide da moramo više ulagati. Od ruske invazije na Ukrajinu koja je krenula u februaru prošle godine, mnogi su saveznici povećali svoja ulaganja u vojsku - dodao je on.  

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.