31.1.2023. 21:13
0
Mladi par u Iranu objavio snimak plesa na ulici: Osuđeni su na po 10,5 godina zatvora zbog navodnog promovisanja prostitucije i propagande
Iranski par u 20-im godinama osuđen je na zatvorske kazne od ukupno 10 godina nakon što su objavili video na kojem plešu na ulici.

Oni su navodno osuđeni za promovisanje korupcije, prostitucije i propagande, javlja BBC.

Video ih je pokazao kako plešu pored Teheranske kule Azadi (Sloboda).

Vlasti izriču teške kazne ljudima za one za koje se smatra da su učestvovali u protestima nakon smrti žene koju je pritvorila policija za moral.

Par se nije u video snimku referirao na trenutne proteste u Iranu.

Izvor je za BBC Monitoring potvrdio da je par uhapšen nakon što su objavili video na svojim Instagram nalozima, koji zajedno imaju skoro dva miliona pratilaca.

Antivladini protesti - koje je iranski režim nazvao "nemirima" - zahvatili su cijelu zemlju nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini preminula u policijskom pritvoru u septembru prošle godine. Uhapšena je u Teheranu jer je navodno prekršila pravilo prema kojem žene moraju pokrivati kosu hidžabom ili maramom.

(FENA/A. Balićevac)

Iran
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.