4.2.2023. 16:52
0
Kina o "špijunskom" balonu: Pozivaju na smirenost
Kina je pozvala na smirenost usred sve većeg diplomatskog spora sa SAD zbog sumnjivih špijunskih balona.

To dolazi nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken na neodređeno vrijeme odgodio planiranu posjetu Pekingu nakon što je veliki balon uočen u zračnom prostoru SAD, piše BBC.

Dan nakon što je prvi balon na velikoj visini identificiran iznad Montane, Pentagon je prijavio da je drugi špijunski balon letio iznad Latinske Amerike.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u subotu u saopćenju reklo da Peking „nikada nije narušio teritoriju i zračni prostor bilo koje suverene zemlje“.

Ministarstvo je saopćilo da je glavni kineski diplomata, Vang Ji, razgovarao s Blinkenom u telefonskom razgovoru i naglasio važnost održavanja komunikacije.

- Posebno u rješavanju nekih neočekivanih situacija na miran i pouzdan način – piše.

Dodaje se da „Peking ne bi prihvatio bilo kakve neosnovane pretpostavke ili pompe“. Optužili su neke američke političare i medije da koriste incident „kao izgovor za napad i blaćenje Kine“.

Majk Pompeo (Mike), bivši direktor CIA-e, rekao je u subotu da Blinkenovo otkazivanje planiranog putovanja u Peking „nije bilo dovoljno“, opisujući incident kao „namjerni upad“ u američki vazdušni prostor.

- Obaranje na bilo koji način najvjerovatnije će postići nekoliko ciljeva. Prvo, da obavijestimo Komunističku partiju Kine da smo ozbiljni. Drugo, da otkriju šta je to što prikupljaju i konačno da to urade na način koji je siguran za sve na terenu - rekao je Pompeo za BBC i dodao:

- Trebali bismo poraziti ovaj kineski špijunski napor. Mi to možemo, nije tako komplicirano. Skinite ga, povucite dole i dajte do znanja kineskoj komunističkoj partiji da nas neće prevariti.

Govoreći u Južnoj Koreji u petak, Blinken je rekao da je razgovarao sa Wangom i stavio do znanja da prisustvo ovog balona za nadzor u američkom vazdušnom prostoru predstavlja jasno kršenje suvereniteta SAD i međunarodnog prava. Rekao je da je neprihvatljivo naročito što se dešava uoči dugo planirane posjete.

(A. Balićevac)

 
KinaSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.