24.2.2023. 18:48
0
Skandal u UN-u: Ruski ambasador prekinuo minutu šutnje za Ukrajinu pa održao govor
Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama prekinuo je minut šutnje za Ukrajinu dok su članovi Vijeća sigurnosti ustali da odaju počast “žrtvama agresije” u ratu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba obratio se okupljenima u New Yorku prije nego što je pozvao da se šutnja poštuje kao znak poštovanja prema poginulim Ukrajincima.

Ali kako su predstavnici ustali na noge, ruski ambasador Vasilij Nebenzja je više puta lupkao po mikrofonu.

Nakon što je dobio riječ da da izjavu, Nebenzya je rekao: „Ustajemo na noge da se prisjetimo svih žrtava onoga što se dogodilo u Ukrajini, počevši od 2014. godine.

“Svi oni koji su poginuli, svi životi su neprocjenjivi.”

Nebenzja je vjerovatno mislio na živote Rusa koji su izgubljeni u borbama u Ukrajini otkako su moskovske snage napale zemlju i anektirale poluostrvo Krim 2014, piše Sky News.

Napet trenutak je nastupio prije nego što je ukrajinski predsjednik Zelenskij govorio na konferenciji za novinare povodom obilježavanja godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenskij je rekao na konferenciji za novinare u Kijevu da je Kina “počela da priča o Ukrajini” i da “to nije loše”.

Dodao je da izjava Kine sugerira da ta zemlja poštuje “naš teritorijalni integritet”.

Predsjednikovi komentari dolaze jer se zapadne sile plaše da će Kina početi da isporučuje oružje Rusiji.

Urednica Skya za sigurnost i odbranu Deborah Haynes pitala je Zelenskog može li Ukrajina postići pobjedu na bojnom polju ili će morati pregovarati i eventualno napraviti kompromis s Rusijom kako bi okončala rat.

Ukrajinski predsjednik je odgovorio: „Svi su vidjeli da ubijaju ljude, muče ljude, a ne pokušavaju ni da sakriju svoje napade.

“Oni govore o nuklearnim stvarima. Odlučili su da uzmu iranske dronove i ubijaju civile, a ti civili nisu imali oružje u rukama, imali su svoju djecu u rukama.”

Dodao je: “Mislite li da mi Ukrajinci možemo sjediti i pregovarati o svemu tome? Ovu pojavu zovemo rusizam.

“Moramo krenuti od nule, treba se vratiti na ono što je povrijeđeno. Moramo poštovati naše pravo da živimo na svojoj zemlji.

Zelenskij je također upitan o trenutku rata koji mu je bio najteži.

Soba je utihnula dok je on odgovorio.

“Mislim da je Buča”, rekao je. “Onog trenutka kada smo de-okupirali Buču. Bilo je užasno. Ono što smo vidjeli… đavo nije negdje ispod nas – on je među nama.”


(A. Balićevac)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.