9.3.2023. 22:01
0
Trumpova advokatica priznala da je 2020. godine širila laži da je on pokraden na izborima
Jenna Ellis, bivša advokatica Donalda Trumpa koja je pomogla u njegovim lažnim tvrdnjama o rezultatima izbora 2020., priznala je u disciplinskom postupku u Coloradu da je lažno predstavila dokaze najmanje 10 puta. Trump je te godine tvrdio da su izbori pokradeni i da je on trebao pobijediti, a ne Joe Biden.

“Ellis je iznijela te lažne izjave na Twitteru i na raznim televizijskim programima, uključujući Fox Business, MSNBC, Fox News i Newsmax”, napisao je glavni disciplinski sudac u Coloradu Bryon Large u mišljenju na šest stranica, piše Politico.

“Stranke su suglasne da je davanjem ovih lažnih izjava optužena prekršila pravilo ponašanja državnog odvjetnika, koje propisuje da je profesionalno pogrešno ponašanje odvjetnika ako je neiskren, sudjeluje u prevari ili se lažno predstavlja”, napisao je sudac koji je Ellis osudio zbog nepropisnog ponašanja.

Ellis je posljednja advokatica iz Trumpovog tima uključena u postizborne napore bivšeg predsjednika da obmane javnost u vezi izborne pobjede. Aadvokatica Rudyju Giulianiju je privremeno oduzeta licenca i čeka konačnu odluku disciplinskog postupka u Washingtonu. Advokat D.C. John Eastman priprema se za disciplinski postupak u Kaliforniji.

No, Ellis je prva advokatica iz Trumpovog advokatskog tima koja je priznala da je krivo predstavila dokaze o Trumpovoj pobjedi. Ona je 13. novembra 2020. tvrdila da Hillary Clinton nije priznala izbore 2016. Par dana kasnije Ellis je izjavila da Trump ima dokaze o “koordiniranim naporima u svim državama da se Trumpovi glasovi prebace Joeu Bidenu”.



Također, tada je rekla i da se manipulira glasačkim listićima i da se tajno broje. Na Foxu je 30. novembar 2020. rekla da je Trump pobijedio i da je dobio veliki broj glasova. U decembru je tvrdila da je Trumpov tim otkrio da je u Arizoni pola miliona nezakonitih glasova. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.