17.3.2023. 15:16
0
Italija priprema paket mjera za borbu protiv suše vrijedan 7,8 milijardi eura
Italija se priprema da odobri dekret kojim se izdvaja 7,8 milijardi eura za borbu protiv teške suše koja pogađa zemlju, izjavio je u petak ministar energetike i životne sredine.

Sedmice suhog zimskog vremena izazvale su zabrinutost da bi se Italija mogla suočiti s još jednom sušom nakon one od prošlog ljeta, s obzirom na to da su Alpe primile manje od polovine uobičajenih snježnih padavina, sudeći po naučnicima i ekološkim grupama.

Ministar Gilberto Pichetto Fratin najavio je za italijanske dnevne novine La Stampa u intervjuu o dekretu za rješavanje suše.

- Svi smo posvećeni definiranju radnji koje treba poduzeti s već dodijeljenim sredstvima i koja bi, prema prvobitnoj procjeni, iznosila 7,8 milijardi eura - rekao je Pichetto Fratin.

Italijanske rijeke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode, saopćila je prošlog mjeseca ekološka grupa Legambiente, dodajući da je Po, najduža italijanska rijeka koja teče od Alpa na sjeverozapadu do Jadrana, imala 61 posto manje vode nego inače u to vrijeme.

Prošlog je jula Italija proglasila vanredno stanje za područja koja okružuju Po, i koja čini otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji i pretrpjela je najtežu sušu u posljednjih 70 godina.

U narednim mjesecima prioritet je "da se stavi na raspolaganje dovoljna količina vode kako bi se zadovoljile potrebe italijanskih domaćinstava i preduzeća, posebno onih u poljoprivrednom sektoru", rekao je Pichetto Fratin.

Postoji potreba da se započne dugoročno planiranje za poboljšanje efikasnosti naše vodovodne mreže, koja u nekim dijelovima zemlje ima curenje više od 50 posto, u poređenju s nacionalnim prosjekom od 37 posto. Otpad koji možemo više ne možemo sebi priuštiti - dodao je on, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.