26.3.2023. 14:15
1
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez i saradnja između njihovih oružanih snaga je „transparentna“, rekao je predsednik Vladimir Putin u komentarima emitovanim u nedelju, nekoliko dana nakon što je u Kremlju ugostio kineskog lidera Xi Jinpinga, javio je Reuters.

Putin i Xi iskazali su prijateljstvo i obećali bliže veze, uključujući i vojnu sferu, tokom samita od 20. do 21. marta.

„Ne stvaramo nikakav vojni savez sa Kinom“, rekao je Putin na državnoj televiziji. „Da, imamo saradnju u sferi vojno-tehničke interakcije. To ne krijemo“, kaže Putin. „Sve je transparentno, nema ničeg tajnog“, dodao je.

Kina i Rusija potpisale su sporazum o partnerstvu „bez ograničenja“ početkom 2022. godine, samo nekoliko sedmica prije nego što je Putin poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu.

Peking se suzdržao od kritikovanja Putinove odluke i predložio je mirovni plan za Ukrajinu. Zapad je odbacio svoje prijedloge kao trik da Putinu kupi više vremena da obnovi svoje snage
u Ukrajini. Washington je nedavno rekao da strahuje da bi Peking mogao naoružati Rusiju, što Kina negira.

U svojim televizijskim izjavama, Putin je odbacio sugestije da pojačane veze Moskve sa Pekingom u oblastima kao što su energetika i finansije znači da Rusija postaje previše zavisna od Kine, rekavši da su to stavovi „ljubomornih ljudi“. 

„Decenijama su mnogi željeli okrenuti Kinu protiv Sovjetskog Saveza i Rusije, i obrnuto“, rekao je.

„Razumijemo svijet u kojem živimo. Zaista cijenimo naše međusobne odnose i nivo koji su dostigli posljednjih godina“, kaže Putin.

Putin je također optužio Sjedinjene Američke Države i NATO da nastoje izgraditi novu globalnu „osovinu“ za koju je rekao da ima sličnosti sa savezom iz Drugog svjetskog rata između nacističke Njemačke, fašističke Italije i imperijalnog Japana. Putin je naveo Australiju, Novi Zeland i Južnu Koreju kao na liniji za pridruživanje „globalnom NATO-u“ i pomenuo sporazum o odbrani koji su Britanija i Japan potpisali ranije ove godine.

„Zato zapadni analitičari... govore o tome da Zapad počinje da gradi novu osovinu sličnu onoj koju su 1930-ih stvorili fašistički režimi Njemačke i Italije i militaristički Japan“, rekao je.

Putinovi komentari uslijedili su dan nakon što je najavio da će Rusija postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, kao očigledno upozorenje NATO-u zbog njegove vojne podrške Ukrajini. 


(A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.