28.3.2023. 12:25
1
Šta će se desiti sa globalnim odmetnikom: "Putin neće kročiti u Haag, ušutkat će ga..."
FOTO: Sergei Bobylev / Sputnik, Kremlin Pool via AP
Ruskog predsjednika Vladimira Putina mogla bi ‘ušutkati‘ elita iz njegove vlastite zemlje prije nego li dobije priliku suočiti se s pravdom na sudu u Haagu, sugerira ruski analitičar.

Putin je proglašen globalnim odmetnikom 17. marta kada ga je Međunarodni kazneni sud (ICC) optužio za nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju tokom njegove sveobuhvatne invazije na susjednu zemlju.

Svih 123 država članica ICC-a, uključujući sve članice Europske unije, većinu afričkih država, sve države Latinske i Južne Amerike osim Kube i Nikaragve, pa čak i Tadžikistan, imaju obavezu provesti nalog za Hapšenje i Putina i ruske predsjedničke povjerenice za dječja prava Marije Lvove-Belove ako ikad kroče nogom na njihov teritorij, ističe Centar za analizu europske politike (CEPA).
No, postoji šansa da ruski lider ne stigne ni do Haaga, piše Newsweek.

Vlad Mihnenko, stručnjak za postkomunističku transformaciju istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza na britanskom Univerzitetu Oxford, rekao je za Newsweek da bi Putina mogli ušutkati silovici, elitna grupa ruskih poslovnih ljudi i istaknutih političara.

"S obzirom na Putinove široke veze širom Evrope i ono što bi potencijalno mogao reći sucima o korupciji i lukavim poslovima između Moskve i velikih zapadnih prijestolnica - bit će puno poticaja da ga se ušutka pred Haagom", ističe Mihnenko.

"Nalog za hapšenje ICC-a učinio je ruskog čelnika iznimno ranjivim kod kuće", dodaje.

Moskva ne priznaje jurisdikciju ICC-a niti izručuje svoje državljane. Mihnenko je, međutim, primijetio da bi Putin mogao biti uhapšen i poslan na sud u Haagu ako bude uklonjen s vlasti ili ako mu ruske elite namjeste hapšenje kako bi ga zbacile s vlasti.

Ako Putin riskira posjetu državama članicama ICC-a i "upadne u nevolje", to bi mogao biti rezultat toga što su mu silovici namjestili hapšenje "kako bi ga se riješili" ili kako bi ponovo uspostavili odnos Rusije sa Zapadom, napominje Mihnenko.

U kontekstu Kremlja koji pokušava gurnuti nalog za hapšenje ICC-a pod tepih javnog mnijenja, Mihnenko smatra nedavne izjave bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva "prilično izvanrednim".


Medvedev, koji je trenutno na funkciji zamjenika predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i također je bio premijer osam godina, upozorio je da bi svaki pokušaj hapšenja Putina na temelju naloga ICC-a predstavljao objavu rata Rusiji.

"Uskočio je s tvrdnjom da je ‘svetiji od Pape‘, da je veći ratni huškač od samog Putina, kao da želi pokazati - što god se dogodi Putinu - ja bih se mogao ponovno postati broj jedan, možete mi vjerovati, ultradomoljub, ja ću im pokazati...", rekao je Mihnenko.

"Na istom sastanku s liderima ruskog vojno-industrijskog kompleksa, pokušao ih je ujedno natjerati da rade više, ‘proizvedu 1500 tenkova ove godine ili inače...‘, citirajući dva Staljinova zastrašujuća telegrama iz Drugog svjetskog rata upućena direktorima tvornica tenkova i aviona, koji su prijetili smrću ‘lijenim drugovima‘ ako ne ispune proizvodne kvote."

"Dakle, Medvedev nastavlja sa svojim do sada besplodnim pokušajima da pridobije silovike, da izgleda i zvuči izuzetno čvrsto i beskompromisno u suočavanju sa zapadnim neprijateljima Rusije", dodaje Mihnenko.

U subotu je Vjačeslav Volodin, Putinov saveznik i predsjednik ruskog parlamenta, predložio zabranu djelovanja ICC-a.

"Potrebno je razraditi amandmane na zakone koji zabranjuju bilo kakvu aktivnost ICC-a na teritoriju naše zemlje", rekao je Volodin u objavi na svom Telegram kanalu, prenosi Jutarnji.hr. 


(A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.