28.3.2023. 16:10
0
Rus kojem je oduzeta kćerka zbog antiratnog crteža osuđen na zatvorsku kaznu
FOTO: AFP
Rus Aleksej Moskaljov koji je bio pod istragom policije nakon što je njegova kćerka nacrtala antiratni crtež u školi je danas osuđen na dvije godine zatvora pod optužbom za diskreditaciju oružanih snaga. Međutim, nepoznato je gdje se on nalazi a Sud je u službenoj objavi na VKontakteu, plafromi sličnoj Facebooku, naveo da je pobjegao iz kućnog pritvora, javlja Reuters.

Moskaljov je odvojen od svoje 13-godišnje kćerke Maše otkako je početkom ovog meseca stavljen u kućni pritvor, a ona prebačena u dečiji dom u njihovom rodnom gradu Jefremovu, južno od Moskve.

Slučaj je izazvao mnoštvo reakcija među ruskim aktivistima za ljudska prava i pokrenuta je onlajn kampanja za ponovno spajanje oca i kćeri.

Moskaljov advokat Vladimir Bilijenko rekao je da nije vidio svog klijenta od ponedeljka i da ne zna da li je Moskaljov pobegao.

“U ovom trenutku, da budem iskren, u stanju sam šoka”, rekao je on za Reuters.

Rekao je da će se odbrana žaliti na presudu i da će Maša za sada ostati u domu za djecu.

Moskaljov je osuđen zbog komentara koje je on sam objavio na internetu o ratu u Ukrajini. Međutim, istraga je počela nakon što je Maša, tada 12-godišnjakinja, prošlog aprila nacrtala sliku na kojoj se vidi ruska raketa koja pada na ukrajinsku majku i dijete, što je navelo direktoricu njene škole da pozove policiju.

Na crtežu je bila ukrajinska zastava sa natpisom “Slava Ukrajini” i ruska trobojnica sa sloganom “Ne ratu”.

Policija je počela da istražuje Moskaljovljeve aktivnosti na društvenim mrežama i prvobitno je kažnjen sa 35.000 rubalja zbog komentara koji su kritični prema ruskoj vojsci. U decembru su istražitelji pokrenuli još jedan postupak protiv njega zbog sumnje da je diskreditovao oružane snage, ovaj put na osnovu objave na društvenim mrežama iz juna.

Zabranjena ruska grupa za ljudska prava Memorial saopštila je da smatra da je Moskaljov politički zatvorenik.

Bilijenko je posetio Mašu u utorak u dečijem domu, zvanično nazvanom “Centar za socijalnu rehabilitaciju za maloletnike broj 5”, i sa sobom odatle ponio crteže koje je ona nacrtala za svog oca. Također mu je dozvoljeno da fotografiše pismo koje mu je napisala u kojem je pisalo “Tata, ti si moj heroj”.

Ubrzo nakon invazije na Ukrajinu prošle godine je Rusija zabranila čin diskreditacije oružanih snaga i predvidjela zatvorske kazne od nekoliko godina.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.