28.3.2023. 21:53
0
Zakon u Njemačkoj: Stariji od 14 godina mogu samostalno odlučiti o promjeni spola
Njemačka vlada pristala je da pojednostavi administrativnu proceduru za ljude koji žele promijeniti spol, što je potez koji dugo zahtijeva LGBTQ zajednica, rekao je u subotu glasnogovornik vladajuće stranke.

“Kao parlamentarna grupa (vladajućeg) SPD-a, izričito pozdravljamo činjenicu da zakon o samoopredeljenju konačno napreduje,” izjavio je za AFP Jan Plobner, glasnogovornik Socijaldemokratske stranke o pitanjima koja se tiču transrodnih osoba u Bundestagu.

Prema sporazumu, koji je objavio dnevni list Sueddeutsche Zeitung, transrodne, interspolne i nebinarne osobe ubuduće će morati samo da se izjasne da li žele promijeniti svoje ime ili rodnu zabilješku u matičnim knjigama.

Procedura je bila regulisana zakonom iz 1980-ih koji je razmatrao trans pitanja mentalnih bolesti, piše Una

Oni koji žele da promijene spol bili su primorani da podnesu dvije psihološke procjene, a sud na kraju donosi odluku. Taj postupak je dug, skup i koji se smatra ponižavajućim od strane zainteresovanih.

“Nedostojanstvena procedura će uskoro biti stvar prošlosti”, rekao je Plobner.

Sporazum između ministarstava pravde i porodice omogućit će finalizaciju prijedloga zakona, “tako da se zakon može, nadamo se, uskoro primijeniti”, rekao je Sven Lehmann, predstavnik vlade za prava LGBTQ zajednice.

Njime se posebno rješava osjetljivo pitanje promjene spola za maloljetnike, navodi list Sueddeutsche Zeitung.

Za mlađe od 14 godina samo roditelji ili staratelji će moći pokrenuti postupak.

Za one starije od 14 godina čiji bi se roditelji protivili takvom potezu, odlučuje sud.

Predviđeno je i vrijeme za razmišljanje, s tim da građanska promjena stupa na snagu tek nakon perioda hlađenja od tri mjeseca.

Novi zahtjev za promjenu spola bit će moguć tek nakon godinu dana.

Vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza, u savezu sa Zelenima i liberalima, obećala je da će se boriti protiv diskriminacije LGBTQ zajednice.

U novembru 2022. usvojila je opsežan plan akcije koji je uključivao konkretnu kodifikaciju prava zajednice u ustavu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.