1.4.2023. 10:41
0
Članice NATO-a iz istočne Evrope pozvale SAD da pojača svoje vojno prisustvo u regionu
Države istočnog krila NATO-a pozvale su na pojačano američko vojno prisustvo u regionu, javlja AFP.


„Moramo raditi na povećanju prisutnosti SAD u našem regionu na istočnom krilu u smislu trupa i opreme“, rekao je rumunski ministar vanjskih poslova Bogdan Aurescu nakon razgovora sa svojim kolegama u takozvanoj Bukureštanskoj devetki (B9).

Ministri Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Slovačke ponovili su pozive za jačanje odbrambenih sposobnosti regiona koji se graniči sa ratom razorenom Ukrajinom.

„Ako imamo jaku odbranu, onda smo u mogućnosti da projektujemo snažno odvraćanje što se tiče destabilizirajućeg i asertivnog ponašanja Rusije“, rekao je Aurescu nakon razgovora u poljskom gradu Lodzu.

„Ovo je jedini jezik koji Rusija razumije“, dodao je.

Aurescu je pozvao na „više protivvazdušne odbrane, više antiraketnih kapaciteta na našim teritorijama... više nadzora, izviđanja i obavještajnih sredstava“.

Zemlje B9 su također obećale dalju podršku Ukrajini u odbrani od ruske invazije.

„Zemlje B9 su ovdje lideri, također u pogledu mobilisanja saveznika na hrabrije akcije, kao što je to bilo u slučaju prebacivanja borbenih aviona MiG-29 ili tenkova“, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Zbigniew Rau.

„Svi podržavamo pristupanje Ukrajine NATO-u“, dodao je Aurescu, rekavši da je „sada prioritet podrška Ukrajini da dobije ovaj rat“.

„Sljedeći mjesec, sljedeći period će biti ključan za sudbinu rata u Ukrajini“, rekao je Aurescu. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.