7.4.2023. 14:08
0
Sudija u postupku protiv Trumpa navodno prima mnogobrojne prijetnje
FOTO: AP
Sudija koji je predsjedavao suđenjem Donalda Trumpa i njegova porodica navodno su primili veliki broj prijetnji nakon historijskog hapšenja bivšeg američkog predsjednika, javlja Guardian.

Trump je pred sudijom u utorak rekao da nije kriv za 34 kaznena djela iz optužnice.

Kako javlja Guardian, američki mediji su izvijestili da su sudija Juan Merchan i njegova porodica naknadno primili “na desetine” prijetnji.

Pozivajući se na dva izvora, NBC je izvijestio da su prijetnje poput onih koje su nedavno upućene okružnom tužiocu Manhattana Alvinu Braggu i drugim zvaničnicima stizale u obliku poziva, elektronske pošte i pisama.

Osim pojačanog obezbjeđenja oko Merchana i suda, policija pruža “dodatnu sigurnost svim pogođenim članovima osoblja”, navodi NBC. U međuvremenu su biografije zaposlenih u Braggovoj kancelariji uklonjene su web stranice okružnog tužioca.

New York Daily News je također izvijestio o prijetnjama Merchanu i njegovoj porodici, a izvor je za novine rekao da je “sadržaj poziva, e-pošte i pisama bio… uznemiravajući i klevetnički”, te da je većina poziva dolazila izvan države.

“Nastavljamo da procjenjujemo i preispitujemo sigurnosne probleme i potencijalne prijetnje. Održavamo pojačano prisustvo sigurnosnih snaga u i oko sudova i u cijelom pravosuđu i po potrebi ćemo prilagoditi protokole”, rekao je Lucian Chalfen, glasnogovornik kancelarije sudske administracije u New Yorku.

Prije saslušanja u New Yorku je Trump podstakao kontroverzu zapaljivim objavama na društvenim mrežama o slučaju i o Braggu, te pozivao na protest.

Unutar suda je Merchan upozorio Trumpa da se “suzdrži od davanja izjava koje bi mogle potaknuti nasilje i građanske nemire”.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.