27.4.2023. 12:50
0
NATO: Više od 98 posto borbenih vozila obećanih Ukrajini je isporučeno
NATO saveznici isporučili su gotovo sva obećana borbena vozila Ukrajini, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlanskog saveza Jens Stoltenberg.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Luksemburga Xavierom Bettelom, Stoltenberg je rekao da je Ukrajini isporučeno "više od 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i njihove opreme".

"To predstavlja 98 posto borbenih vozila koja su obećana zemlji", pojasnio je Stoltenberg.

Dodao je i da je NATO obučio ukupno devet novih ukrajinskih oklopnih brigada.

"Trupe su dobro obučene, dobro opremljene i sa dobrom posadom što će staviti Ukrajinu u snažnu poziciju da nastavi s preuzimanjem okupirane teritorije", rekao je Stoltenberg.

Naglasio da je pružanje pomoći najbolji način za postizanje mirnog pregovaračkog rješenja za rat "gdje je Ukrajina predstavljena kao suverena, nezavisna nacija".

Stoltenberg i Bettel pozdravili su jučerašnji telefonski razgovor između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i kineskog lidera Xi Jinpinga.

Istovremeno, Bettel je naglasio da Kina treba da igra ulogu posrednika samo ako "prizna da postoji napadnuta zemlja i agresor" u sukobu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.