17.5.2023. 9:50
0
Sastanak evropskih čelnika kako bi sumirali cijenu ruskog rata u Ukrajini
FOTO: EPA-EFE/ANTON BRINK HANSEN
Evropski čelnici obećali su u da će pozvati Rusiju na odgovornost za njen rat protiv Ukrajine i predstavili su mehanizam za praćenje gubitaka i štete koju su nanijele ruske snage na dvodnevnom samitu na Islandu.

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Rishi Sunak među onima su koji su istaknuli podršku Ukrajini na rijetkom sastanku tijela Vijeća Evrope za ljudska prava u Reykjaviku.

Njima se putem video veze pridružio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, nakon turneje po evropskim prijestolnicama kako bi osigurao više oružja i pomoći prije očekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Zelenski je iskoristio priliku da naglasi tvrdnje Kijeva da je oborio ruske hipersonične projektile koristeći novorazmještenu zapadnu protivraketnu odbranu. To je pokazalo da je njegova zemlja, ako je jedinstvena, sposobna za sve, kazao je on na samitu.

- Prije godinu dana nismo bili u mogućnosti da oborimo većinu projektila terorista, posebno balističkih. A ja sada pitam jednu stvar - ako smo u mogućnosti da uradimo ovo, postoji li nešto što ne možemo? - rekao je Zelenski.

Rusija je negirala da je namjerno gađala civile u bombardovanju ukrajinskih gradova, iako su deseci gradova uništeni u njenim zračnim napadima i artiljerijom od početka invazije u februaru prošle godine.

Na sastanku u Reykjaviku predstavljen je novi Registar šteta, mehanizam za evidentiranje i dokumentovanje dokaza i potraživanja štete, gubitaka ili ranjvanja nastalih kao rezultat ruske invazije.

Sastanak također nastoji da se pozabavi i drugim temama, uključujući tešku situaciju hiljada djece odvedene u Rusiju ili teritorija koje je Rusija okupirala u Ukrajini od početka rata, što Kijev i njegovi saveznici osuđuju kao nezakonite deportacije.

- Demokratije poput naše moraju izgraditi otpornost, tako da možemo nadmašiti saradnju i nadmašiti one koji izazivaju nestabilnost – izjavio je Sunak u govoru.

- Smatrat ćemo Rusiju odgovornom za užasne ratne zločine koji su počinjeni, i također moramo naučiti lekcije iz ovog rata tako što ćemo biti spremni da se suočimo s prijetnjama našim društvima prije nego što postanu prevelike za suočavanje – kazao je.

Podržavajući te komentare, Scholz je rekao kako je vijeće bitno "da kazni ratne zločine ruskih okupatora i da zahtijeva odgovornost za ogromnu štetu koju Rusija iz dana u dan nanosi Ukrajini".

Macronov ured saopćio je da vijeće razmatra kako bi Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) mogla pomoći u zadovoljavanju potreba Ukrajinaca koji se bore, prenosi EURACTIV.

Fena/Erna H. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.