21.5.2023. 20:59
0
Joe Biden: Želimo smanjiti rizik od Kine
Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je rekao da su članice G7 dogovorile zajednički pristup Kini kojim pozivaju na diverzifikaciju opskrbnih lanaca kako bi se smanjila ovisnost o toj zemlji, a najavio je da bi uskoro mogao razgovarati s kineskim predsjednikom.

Ne želimo se udaljiti od Kine. Želimo smanjiti rizike i diverzificirati naš odnos s Kinom, rekao je Biden na konferenciji za medije završnog dana skupa G7 u Japanu. 

Čelnici sedam država su taj pristup ocrtali u subotnjem saopćenju, zbog čega je kinesko izaslanstvo u Japanu pozvalo G7 da, kako je navelo, prestane stvarati konfrontaciju i podjele.

Usprkos toj reakciji, Biden je rekao kako očekuje poboljšanje odnosa s Kinom vrlo brzo. Posljednji spor dvije sile bio je u vezi kineskog balona koji je SAD oborio nakon što je preletio iznad osjetljivih vojnih lokacija.

Moramo imati otvorenu telefonsku liniju, rekao je Biden. Naglasio je da je prošle godine tijekom skupa G20 na Baliju s Xijem Jinpingom dogovorio nastavak komunikacije, no da se sve promijenilo nakon skandala s balonom s dva vagona špijunske opreme.
Biden je istakao da bi promjena u odnosima SAD-a i Kine mogla doći uskoro.

Što se tiče razgovora s njima, mislim da ćete uskoro vidjeti to poboljšanje, rekao je Biden.
Govoreći o napetosti između Kine i Tajvana, Biden je istakao da postoji jasno razumijevanje kod većine saveznika da će uslijediti odgovor ako Kina jednostrano djeluje protiv Tajvana.

Nećemo reći Kini što smije činiti, rekao je. No u međuvremenu ćemo staviti Tajvan u poziciju da se može braniti.

Američki predsjednik Joe BIden, koji je u japanskoj Hirošimi na samitu G7, pozvao je u nedjelju japanskog premijera Fumia Kishidu i južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola na trilateralni sastanak u Washington, rekao je jedan američki dužnosnik. Trojica čelnika kratko su razgovarali na marginama samita G7, na koji je Japan pozvao i Južnu Koreju da sudjeluje kao treća zemlja.

Tokio i Seul žele ojačati veze pred Sjevernom Korejom koju vide kao rastuću prijetnju. Američki dužnosnik kazao je da će datum tog trilateralnog susreta biti uskoro objavljen kao i da zasad nije dostupna nikakva dodatna informacija.

Odnosi Tokija i Seula već su dugo zatrovani historijskim sporom vezanim uz japansko zauzimanje korejskog poluotoka između 1910. i 1945. U središtu toga je i pitanje korejskih "žena za utjehu" , što je eufemizam za seksualne robinje japanskih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata.

Ali čelnici dviju zemalja, saveznica Washingtona, žele ojačati odnose otkad je krajem maja objavljen plan da se obeštete prisilni južnokorejski radnici. Isto tako, u fokusu im je zajednički regionalni izazov koji predstavljaju Sjeverna Koreja i Kina. Kishida i Yoon zajedno su u nedjelju posjetili spomenik izgrađen u sjećanje na korejske žrtve atomske bombe u Hirošimi.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.