22.5.2023. 17:16
0
Raisi zamijenio dugogodišnjeg šefa sigurnosti Shamkhanija
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u ponedjeljak je imenovao generala Revolucionarne garde za najvišeg sigurnosnog zvaničnika zemlje, zamijenivši Alija Shamkhanija nakon skoro decenije obilježene napretkom u zaljevskoj diplomatiji.

- Ali Akbar Ahmadian je dekretom predsjednika imenovan za sekretara Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost - objavila je zvanična predsjednička stranica, prenosi AFP.

Vijeće je najviše sigurnosno tijelo islamske republike, izvještava vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija koji ima konačnu riječ o svim važnijim političkim odlukama.

Ahmadian, koji je diplomirao na Univerzitetu nacionalne odbrane, bio je zadužen za strateški centar Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) prije svog imenovanja na novu funkciju, saopćeno je iz Predsjedništva.

General, u svojim ranim 60-im godinama, također je služio u Vijeću za ekspeditivnost, savjetodavnom odboru Hameneija.

Ahmadianove prethodne uloge uključuju komandanta pomorskih snaga IRGC-a i načelnika njegovog zajedničkog štaba, dodaje se na predsjedničkoj web stranici.

Kao šef zajedničkog štaba moćnih sigurnosnih snaga 2007. godine, Ahmadian je bio na crnoj listi Sjedinjenih Država.

On zamjenjuje Shamkhanija (67), koji je 2013. preuzeo dužnost šefa sigurnosti Irana od ultrakonzervativnog Saeeda Jalilija.

Shamkhani, etnički Arap koji je također ranije služio kao komandant Revolucionarne garde, zaslužan je za smirivanje višegodišnjih tenzija Irana s nekim zemljama Zaljeva.

Iranski admiral odigrao je ključnu ulogu u značajnom zbližavanju Irana sa sunitskom moćnom Saudijskom Arabijom u martu nakon sedam godina sukoba i neprijateljstva.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.