23.5.2023. 14:17
0
SAD zaprijetile sankcijama zbog kršenja primirja u Sudanu
Američki državni sekretar Antony Blinken zaprijetio je sankcijama generalima u Sudanu jer se ne pridržavaju sklopljenog primirja.

Sedmodnevno primirje prema svjedočenjima očevidaca prekršeno je u glavnom gradu Kartumu iznad kog su letjeli borbeni avioni, a u nekim područjima su nastavljene borbe.

Sukob vladinih snaga i paravojnih Snaga za brzu podršku, koji traje već šest sedmica, prouzrokovao je u zemlji humanitarnu krizu, a raseljeno je više od milion ljudi.

Posljednjih nedjelja, SAD i Saudijska Arabija posredovale su u pregovorima između zaraćenih strana.

Novo primirje je objavljeno tokom vikenda, a na snagu je stupilo sinoć, što je sedmi pokušaj do sada da se zaustave sukobi u toj državi. Sva ranija primirja su prekršena.

U video poruci koju je američka ambasada objavila na društvenim mrežama danas, Blinken je rekao da su borbe bile "tragične, besmislene i razorne".

Primirje, kako je rekao, ima za cilj da omogući isporuku humanitarne pomoći i obnovi osnovne usluge i infrastrukturu uništenu u sukobima.

Uspostavljen je mehanizam za nadgledanje primirja u kom su po tri predstavnika zaraćenih strana, tri iz SAD i tri iz Saudijske Arabije.

"Ako se prekrši prekid vatre, znaćemo i prekršioce ćemo smatrati odgovornim kroz sankcije i druga sredstva. Omogućili smo prekid vatre, ali je odgovornost sudanskih oružanih snaga i snaga za brzu podršku da ga sprovedu", rekao je on.

Pregovori o primirju vođeni su u saudijskom primorskom gradu Džedi, na Crvenom moru.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.