4.6.2023. 17:00
0
Kineski ministar odbrane o ratu sa SAD: To bi bila nepodnošljiva katastrofa za svijet. Ima mjesta za sve
FOTO: AP
Kineski ministar odbrane rekao je da bi rat sa SAD bio “nepodnošljiva katastrofa” za svijet u svom prvom velikom govoru otkako je preuzeo tu ulogu.

Na sigurnosnom samitu, general Li Shangfu rekao je da “neke zemlje” intenziviraju trku u naoružanju u Aziji, prenosi BBC.

Ali on je rekao da je svijet dovoljno velik i za Kinu i za SAD, te dvije supersile treba da traže zajednički jezik.

Ranije su SAD kritizirale “nebezbjedne” manevre kineskog razarača u blizini američkog ratnog broda u Tajvanskom moreuzu.

U subotu je američka mornarica saopćila da je kineski razarač plovio “na nesiguran način” u blizini američkog ratnog broda koji je krstario s kanadskim brodovima kroz Tajvanski moreuz.

Kina je kritikovala obje zemlje zbog “namjernog izazivanja rizika”. SAD i Kanada su rekli da plove tamo gdje to međunarodno pravo dozvoljava.

General Li, koji je u martu postao ministar odbrane, optužio je SAD za “hladnoratovski mentalitet” i rekao da to “značajno povećava bezbjednosne rizike”.

U svom govoru je rekao da Kina neće dozvoliti da pomorske patrole SAD i njihovih saveznika budu “izgovor za vršenje hegemonije u navigaciji”.

Upitan o incidentu u Tajvanskom moreuzu, rekao je samo da zemlje izvan regiona podižu tenzije.

On je govorio na Shangri-La dijalogu u Singapuru, jedinom godišnjem sigurnosnom sastanku u azijsko-pacifičkom regionu.

Peking je odbio američki zahtjev za direktne vojne pregovore u znak protesta zbog sankcija koje su SAD uvele Generalu Liju 2018. zbog kupovine oružja od Rusije.

Na samitu u Singapuru, američki ministar odbrane Lloyd Austin zamjerio je Kini što je odbila da održi vojne razgovore.

General Ostin i Li su se rukovali i nakratko razgovarali na večeri otvaranja događaja u petak, ali nije bilo suštinske razmjene, kažu izveštaji.

Jedan od kineskih delegata rekao je za AFP da je ukidanje američkih sankcija Liju preduslov za razgovore.

Visoki obavještajni zvaničnici prisustvovali su sastanku šefova špijuna na samitu u Singapuru, navodi Reuters.

Uprkos diplomatskoj prepirci, visoki zvaničnik američkog State departmenta stigao je u Peking na sedmicu opsežnih razgovora.

Odnosi između Washingtona i Pekinga bili su zategnuti posljednjih godina zbog nekoliko pitanja, uključujući kinesku tvrdnju nad Tajvanom i teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.