5.6.2023. 8:05
0
Saudijska Arabija smanjuje izvoz nafte, moglo bi doći do poskupljena širom svijeta
Saudijska Arabija će smanjiti količinu nafte koju šalje globalnoj ekonomiji, poduzimajući jednostrani korak da zaustavi pad cijene nafte nakon što dva prethodna smanjenja snabdijevanja od strane OPEC+ nisu uspjela povećati cijenu, javio je AP.

Saudijsko smanjenje od milion barela dnevno, koje će početi u julu, dolazi pošto su se drugi proizvođači OPEC+ na sastanku u Beču dogovorili da produže ranije smanjenje proizvodnje do sljedeće godine.

Novo smanjenje vjerovatno bi kratkoročno podiglo cijene nafte, ali će učinak nakon toga ovisiti o tome hoće li Saudijska Arabija odlučiti da ga produži, rekao je Jorge Leon, viši potpredsjednik istraživanja tržišta nafte u Rystad Energyu.

Saudijska Arabija, dominantni proizvođač u naftnom kartelu OPEC-a, bila je jedna od nekoliko članica koje su u aprilu dogovorile iznenadno smanjenje proizvodnje od 1,6 miliona barela dnevno. Udio kraljevstva bio je 500.000. To je uslijedilo nakon što je OPEC+ u oktobru objavio da će smanjiti za dva miliona barela dnevno, što je razbjesnilo američkog predsjednika Joea Bidena.

Saudijcima su potrebni visoki prihodi od nafte za finansiranje razvojnih projekata koji imaju za cilj diversifikaciju ekonomije zemlje. Međunarodni monetarni fond procjenjuje da je Rijadu potrebno 80,90 dolara po barelu da ispuni svoje predviđene obaveze potrošnje, koje uključuju planirani projekat futurističkog grada pod nazivom Neom od 500 milijardi dolara.

Međunarodna referentna nafta Brent popela se nedavno na čak 87 dolara po barelu, ali je posljednjih dana se spustila ispod 75 dolara po barelu. Američka nafta je pala ispod 70 dolara.

Smanjenje saudijske proizvodnje i svako povećanje cijena nafte mogli bi povećati profit koji pomaže Rusiji da plati svoj rat protiv Ukrajine. Rusija je pronašla nove kupce nafte u Indiji, Kini i Turskoj usred zapadnih sankcija osmišljenih da ograniče ključni prihod Moskve od energije.

U konačnici, veće manje nafte na tržištu mogle bi dovesti do povećanja cijene nafte u mnogim dijelovima svijeta.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.