5.6.2023. 8:18
0
Rusi tvrde da su "slomili" ukrajinsku ofanzivu: Osam bataljona nije uspjelo probiti liniju
- Ruske oružane snage odbile su ukrajinsku ofanzivu u smjeru južnog Donjecka, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajina je krenula u ofanzivu sa šest mehaniziranih i dva tenkovska bataljona, objavilo je rusko ministarstvo na Telegramu.

- Četvrtog juna ujutro neprijatelj je pokrenuo veliku ofanzivu u pet sektora linije u smjeru južnog Donjecka, stoji u objavi.

- Cilj je neprijatelja bio proboj naših odbrambenih linija na, po njegovom mišljenju, najranijivijem dijelu linije, navodi se.

- Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve, nije imao uspjeha, istaknuto je.

Reuters nije mogao odmah provjeriti ruske navode, a Ukrajina ih nije odmah lomentarisala.

Rusko ministarstvo objavilo je i video koji, kako kažu, prikazuje nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila u plamenu nakon pogotka.

Ruske snage ubile su 250 ukrajinskih vojnika i uništile 16 tenkova, borbena vozila i 21 oklopni transporter, izvijestilo je rusko ministarstvo, javlja Hina.

Na području koje su napale ukrajinske snage nalazi se prema objavi na Telegramu načelnik ruskog vojnog štaba Valerij Gerasimov, zapovjednik ruske "vojne operacije" u Ukrajini.

- (Gerasimov) je bio na jednom od istaknutih zapovjednih mjesta, navelo je ministarstvo.

Trenutno nije jasno predstavlja li navodni napad dugoočekivanu ofanzivu kojom Ukrajina želi vratiti teritorij pod ruskom kontrolom. Kijev je u nedjelju pozvao na “tišinu” pred ofanzivu, podsjeća Reuters.

Ukrajina je proteklih sedmica nastojala oslabiti ruske pozicije, a krajem maja visoki zvaničnik izjavio je da su već počele preliminarne operacije, poput uništavanja lanaca opskrbe i uništavanja skladišta.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.