6.6.2023. 13:20
0
Nakon urušavanja brane ukrajinski grad Nova Kahovka je pod vodom
FOTO: Twitter
Ukrajinski grad Nova Kahovka, koji je pod ruskom kontrolom, sada je pod vodom nakon urušavanja brane, a ruske vlasti iz dijela Hersonke oblasti proglasile su vandredno stanje.

Ruske službe za vanredne situacije navode da je oko 600 kuća poplavljeno nakon što je brana probijena tokom noći, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Taj medij javio je da se polovina brane već urušila i da nastavlja da se urušava, što je dovelo u pitanje i snabdijevanje vodom Krima, ali da za sada u rezervoarima trenutno ima dovoljno vode. U jednom dijelu grada Nova Kahovka privremeno je isključena struja.  Evakuisani su stanovnici oko 300 kuća koje se nalaze na obalama Dnjepra.

Gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev rekao je da na trafo stanici nije bilo eksplozije, ali da su napadi ukrajinskih snaga tokom noći doveli do oštećenja ventila za vodu, pa je došlo do nekontrolisanog izlivanja.

On je naveo da će se voda spustiti na normalan nivo u roku od 72 sata.

Rusija je u utorak oštro odbacila optužbe da je digla u zrak branu Kahovka na jugu Ukrajine, tvrdeći da je to bio namjerni čin sabotaže Kijeva.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima u Moskvi da je napad izveo Kijev te da bi on trebao snositi punu odgovornost za posljedice.

"Predsjednik je dobio izvještaje od Ministarstva odbrane i drugih agencija o tome šta se dešava oko brane Kahovka. Nedvosmisleno možemo reći da je riječ o namjernoj sabotaži ukrajinske strane", naglasio je Peskov.

Istakao je da je Kijev izveo napad zbog neuspjeha njegove dugo očekivane kontraofanzive, koja, kako je rekao, propada. Eksplozije u hidroelektrani Kahovka na rijeci Dnjepar u blizini Hersona, na jugu Ukrajine, izazvale su poplave u utorak, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za uništavanje brane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na Twitteru objavio da uništavanje brane "potvrđuje cijelom svijetu” da ruske snage moraju biti “protjerane iz svakog kutka ukrajinske zemlje".

U međuvremenu, Vladimir Leontjev, čelnik Nove Kahovke koja je pod kontrolom Rusije i nalazi se na istočnoj obali rijeke Dnjepar, objavio je na Telegramu da su noćni "udari ukrajinskih oružanih snaga" doveli do uništenja ventila, što je dovelo do nekontrolisanog ispuštanja vode nizvodno.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.