9.6.2023. 12:58
0
Ukrajina tvrdi da ima dokaz da su Rusi digli branu Nova Kahovka u zrak
FOTO: Screenshot
Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) saopštila jutros da je presrela telefonski razgovor koji dokazuje da je ruska "diverzantska grupa" digla u zrak hidroelektranu i branu Kahovka na jugu Ukrajine, prenosi Guardian.

U audio snimku navodnog razgovora koji je objavljen na Telegramu se čuju dvojica neidentifikovanih muškaraca koji su izgleda razgovarali o posljedicama katastrofe na ruskom.

U razgovoru jedna osoba govori: “Novosti. Jučer je bio snimak na Telegram kanalu – vojnik je stajao, pokrivenog lica, u uniformi. I kaže da nema poplava, da ljudi žive normalno. A iza njega je prozor i vidi se voda do koljena.”

Druga osoba zatim postavlja pitanje “da li se radi o tome da je hidroelektrana uništena?”

Zatim se konvezacija nastavlja:

Prva osoba: Da. Glavni problem je što hidroelektrana hladi njihov nuklearni reaktor.

Druga osoba: U redu je. Uradili su to sami sebi. Eksplodiraće i to je to.

Prva osoba: Naši momci su to uradili. Nisu oni, već naši.

Druga osoba: Stvarno, to su bili naši? Rekli su da su to Khoholi [pogrdni izraz za Ukrajince] digli u vazduh.

Prva osoba: Nisu ga digli u vazduh. Naša diverzantska grupa je tamo. Htjeli su izazvati strah s ovom branom. Nije išlo po planu. Više je nego što su planirali.

Prva osoba: Da, pa, naravno. Biće kao u Černobilju, zar ne?

Druga osoba: Izgrađena je 1950-ih. Brzo je uništena.

Reuters javlja da SBU nije navela više detalja o razgovoru ili njegovim učesnicima. Rečeno je da je pokrenuta krivična istraga za ratne zločine i “ekocid”.

“Okupatori su htjeli da ucijene Ukrajinu dizanjem brane u vazduh i inscenirali su katastrofu koju je napravio čovjek na jugu naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

Rusija i zvaničnici koje je nametnula u okupiranoj Ukrajini okrivili su Kijev za uništavanje brane, ali nisu ponudili nikakve dokaze za tu tvrdnju,prenosi N1.



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.