17.6.2023. 9:35
0
Blinken: Putujem u Kinu s ciljem izbjegavanja pogrešnih procjena
Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da njegova nadolazeća posjeta Kini ima za cilj da otvori bolju komunikaciju „rješavanjem pogrešnih percepcija i izbjegavanjem pogrešnih procjena“, javio je AFP.


„Intenzivna konkurencija zahtijeva kontinuiranu diplomatiju kako bi se osiguralo da konkurencija ne pređe u konfrontaciju ili sukob“, rekao je Blinken.

„To je ono što svijet očekuje i od Sjedinjenih Država i Kine“, dodao je. Blinken će u nedjelju i ponedjeljak održati razgovore u Pekingu o prvom putovanju visokog američkog diplomate u skoro pet godina.

Prvi cilj putovanja u Kinu, rekao je Blinken na konferenciji za novinare, je „uspostaviti otvorenu i osnaženu komunikaciju, tako da naše dvije zemlje odgovorno upravljaju našim odnosom“. Drugi cilj je da se jasno govori o interesima i vrijednostima SAD, i treće da se istraže područja moguće saradnje, uključujući globalnu ekonomsku stabilnost, borbu protiv trgovine drogom i klimatska i zdravstvena pitanja koja utiču na svijet.


(Patria/A.R.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.