22.6.2023. 20:09
0
Počeo sudski proces protiv Bolsonara
Pred najvišim izbornim sudom u Brazilu danas je počeo proces koji bi mogao da uništi političku budućnost bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara tako što će ga učiniti nepodobnim za javnu funkciju na osam godina.

Sudije razmatraju slučaj po tužbi od brazilske Demokratske laburističke partije, koja tvrdi da je lider krajnje desnice zloupotrijebio svoju moć koristeći vladine komunikacione kanale da promoviše svoju kampanju i bacio neosnovane sumnje na elektronski sistem glasanja.

Iako je Bolsonaro često kritikovao sistem glasanja, u fokusu tužbe je sastanak održan 18. jula prošle godine, koji je Bolsonaro sazvao u predsjedničkoj palati sa stranim ambasadorima, a koji je skoro sat vremena prenosila državna televizija.

Na današnjem ročištu u Braziliji sudija Benedito Gonsalves čitao je svoj izvještaj o slučaju. Dva naredna ročišta zakazana su za sljedeći utorak i četvrtak, 27. i 29. jun, ali bi se suđenje moglo produžiti za nekoliko mjeseci ako neko od šest ostalih sudija zatraži dodatno vrijeme za razmatranje predmeta.

Politička stranka koja je pokrenula slučaj dobiće vrijeme da iznese svoje argumente, kao i Bolsonarov advokat, javio je AP.

U komentarima novinarima ispred Senata, Bolsonaro je juče priznao da bi mu moglo biti zabranjeno da obavlja javnu funkciju, iako je negirao da je prekršio zakon.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.