28.6.2023. 19:57
0
Biden: Teško je reći da li je Putin oslabljen Wagnerovom pobunom
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je u srijedu da je "teško reći" da li je ruski predsjednik Vladimir Putin oslabljen nedavnom pobunom Wagner grupe.

"Teško je reći, ali on očigledno gubi rat u Iraku", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući, misleći zapravo na Ukrajinu, a ne na državu u jugozapadnoj Aziji.

"On gubi rat kod kuće i postao je pomalo izgnanik širom svijeta", dodao je Biden.

U subotu je paravojna grupa Wagner optužila Ministarstvo odbrane Rusije za napad na njene borce.

Potom je osnivač Wagner grupe Jevgenij Prigožin proglasio "Marš pravde" i sa svojim snagama prešao ukrajinsku granicu i ušao u ruski grad Rostov na Donu, gdje su zauzeli ključne vojne objekte.

Prigožin je poručio da će njegovi borci krenuti ka Moskvi, što je navelo Kremlj da pooštri bezbjednost u različitim regionima Rusije.

Kasnije je kazao da su njegovi borci odlučili da se vrate kako bi izbjegli krvoproliće kada su bili na 200 kilometara od Moskve, dok je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je razgovarao sa šefom Wagnera uz Putinov pristanak, a Prigožin je prihvatio dogovor o deeskalaciji.

U skladu s dogovorom postignutim uz posredovanje bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka kojim je kriza smirena kasno u subotu, nadležne institucije Ruske Federacije zatvorile su krivični postupak protiv Jevgenija Prigožina, objavila je u utorak Ruska federalna služba sigurnosti.

Prigožin se trenutno nalazi u Bjelorusiji, potvrdio je u utorak predsjednik te zemlje Lukašenko.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.