30.6.2023. 8:34
0
Haos u Francuskoj: Uhapšeno stotinu osoba u neredima, Makron sazvao hitni sastanak
Sedamnaestogodišnjeg Nahela M. francuska policija je upucala u utorak, a on je nažalost preminuo. To je izazvalo veliku buru u javnosti te je u više gradova u Francuskoj nastao haos, kada su počeli neredi i sukobi sa policijom.

U ovim demonstracijama uhapšeno je skoro 700 osoba. Francuska je rasporedila 40.000 policajaca širom zemlje, međutim ni to nije spriječilo izbijanje nasilja

U Parizu su se treću noć za redom nastavili žestoki sukobi između policije i demonstranata, a samo u protekloj noći je uhapšeno više od 400 osoba.


Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) će održati novi krizni sastanak danas zbog kojeg će se ranije vratiti sa službenog putovanja u Briselu.

Inače, mnogobrojne trgovine su opljačkane, a automobili su zapaljeni uprkos snažnom prisustvu policije.

Neredi su počeli u utorak nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića alžirsko-marokanskog porijekla, Nahela M, koji se automobilom pokušao odvesti kad su ga policajci zaustavili. Policajac koji je upucao Nahela se izvinio porodici. Optužen je za ubistvo, a njegov advokat tvrdi da je "shrvan".


Od Lilea na sjeveru do Marseilesa na jugu, javne zgrade, trgovine i vozila sinoć su ponovno napadnuti. U Roubiaxu su stanari hotela bili prisiljeni izaći na ulicu nakon što je zgrada zahvaćena požarom.

Zidovi širom gradova ispisani su porukama "pravda za Nahela" , "pobuna za Nahela" , "osveta za Nahela" . 


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.