12.7.2023. 19:38
0
Gotovo polovina izbjeglica iz Ukrajine izjasnili se da žele ostati u Njemačkoj
Gotovo 50 posto izbjeglica iz Ukrajine koje su nakon ruskog napada stigle u Njemačku izjasnili su se da žele trajno ostati u toj zemlji, navodi se u studiji objavljenoj u srijedu, navodi portal EUractiv.

- Od preko milion izbjeglica koje su u Njemačku stigle nakon februara prošle godine, 44 posto namjerava dugotrajno ostati u zemlji, što je pet posto više nego prilikom posljednjeg ispitivanja u ljeto prošle godine - saopćila je Julija Kosjakova, voditeljica projekta Migracija, integracije i istraživanje međunarodnog tržišta rada Instituta za istraživanje rada iz Nürnberga (IAB).

Od onih koji ne namjeravaju trajno ostati u Njemačkoj, 38 posto se želi vratiti u Ukrajinu, a 30 posto želi "zadržati prisan odnos s Njemačkom", što znači djelomično tamo živjeti. To se posebno odnosi na izbjeglice čiji partneri još žive u Ukrajini.

Stopa zaposlenosti se sa 18 posto samo minimalno povećala od posljednjeg ispitivanja. Autori studije to povezuju s činjenicom da velika većina Ukrajinaca trenutno pohađa integracijske kurseve te da nije dostupna tržištu rada. I stopa onih koji uče njemački jezik je s preko tri četvrtine vrlo visoka.

Dvije trećine ispitanih koji početkom ove godine još nisu imali zaposlenje namjeravaju tokom godine početi raditi.

Od milion izbjeglica koje su stigle u Njemačku tokom prošle godine, oko jedne trećine su djeca.

Prema ispitivanjima, većina djece se u Njemačkoj osjeća dobro. Autori studije su od njemačke vlade zatražili produženje specijalnog statusa ukrajinskih izbjeglica i nakon maja 2024. godine, te pružanje trajnije perspektive ostanka u Njemačkoj.

Do kraja godine bi na snagu trebao stupiti novi njemački zakon o imigraciji, koji bi trebao olakšati useljavanje kvalificirane radne snage u Njemačku, od čega bi mogle profitirati i izbjeglice iz Ukrajine koje se odluče za ostanak u toj zemlji.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.