31.7.2023. 11:55
0
Prigozhin tvrdi da Wagner trenutno ne regrutuje borce
Šef ruske paravojne grupe Wagner, Yevgeny Prigozhin prenio je u audio poruci na Telegramu da njegova grupa trenutno ne regrutuje borce, ali da c´e to vjerovatno činiti u buduc´nosti.

"Danas definišemo naše sljedeće zadatke, čiji obrisi postaju sve jasniji i jasniji. To su, nesumnjivo, zadaci koji će se sprovoditi u ime moćne Rusije", rekao je u audio poruci, prenosi Voice of America - VoA.

Budućnost Wagnera i Prigozhina bila je nepoznata otkako je predvodio kratku pobunu protiv ruskog odbrambenog establišmenta krajem juna, a potom u dogovoru sa Kremljom, Prigozhin i neki od boraca su otputovali za Bjelorusiju.

Međutim, Prigozhin je prisustvovao sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom pet dana poslije pobune i fotografisan je prošle nedelje u Sankt Petersburgu, gde je Putin bio domaćin afričkim liderima.

Kremlj je saopštio da će Wagnerovi borci koji nisu učestvovali u pobuni, moći da pređu u redovnu vojsku i potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Prigozhin je u audio poruci rekao da su "nažalost" neki od njegovih boraca prešli u druge "strukture moći", ali da traže da se vrate.

"Sve dok bude dovoljno ljudi, ne planiramo da nove regrutacije. Međutim, bićemo vam izuzetno zahvalni ako ostanete u kontaktu sa nama, i čim majci Rusiji bude potrebno da stvori novu grupu koja će moći da štiti njene interese, mi ćemo svakako krenuti u regrutovanje", kazao je Prigozhin.

Od pobune, neki Vagnerovi borci su se preselili u Bjelorusiju i počeli da obučavaju njenu vojsku.

U komentarima objavljenim prošle nedjelje, Prigozhin je rekao da je Wagner spreman da dodatno poveća svoje prisustvo u Africi. Uloga plaćenika u podršci vladama u Maliju i Centralnoarfričkoj republici zabrinjava zapadne zvaničnike.

SAD su okarakterisale Vagner kao zločinačku organizaciju.

Prigozhin kaže da radi u skladu sa zakonima zemalja u kojima posluje.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.