9.8.2023. 18:09
1
Nova koronavirusa širi se svijetom: Sve veći broj pacijenata EG.5 soja
Nova varijanta koronavirusa pod nazivom EG.5. već se uveliko širi Sjedinjenim Američkim Državama, a sve više hospitaliziranih pacijenata boluje upravo od ovog soja COVID-a 19.

Na nacionalnom nivou, EG.5 je uzročnik oko 17 posto novih slučajeva koronavirusa u zemlji. EG može zvučati kao potpuno nova vrsta virusa, ali nije; to je soj iz porodice Omicron. Riječ je o postepenom širenju virusa, suprotno od onoga kako se širio Omicron.

Kako prenosi CNN, ova mutacija se i ranije pojavljivala u drugim varijantama koronavirusa. Naučnici nisu sigurni koje nove simptome virus nosi, ali naučnici i medicinari se najviše bave onim šta je ovaj soj “naslijedio” od ostalih sojeva.

Mutacija 465, čiji je produkt EG.5 prisutna je u oko 35 posto slučajeva koronavirusa prijavljenih širom svijeta. Izvan SAD, EG.5 brzo raste u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Japanu i Kini. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nedavno dodala na svoju listu varijanti pod nadzorom.

Epidemiolozi misle da je ljudsko ponašanje glavni razlog ponovne prisutnosti koronavirusa. Oni ukazuju na stvari poput rekordne vrućine koja dovodi više ljudi u zatvorene prostore na klimatizaciju, što pomaže širenju virusa. Ljetna putovanja šalju ljude izvan njihovih normalnih društvenih krugova, što prenosi viruse na nove žrtve. Đaci se vraćaju u klupe, a kao što roditelji znaju, domaći zadatak nije jedina stvar koju djeca donose kući iz učionica, piše CNN.


(Admir O.)

Korona
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.