24.8.2023. 21:48
0
Najavljen globalni samit o umjetnoj inteligenciji
FOTO: Facebook
Velika Britanija u novembru će biti domaćin globalnog samita o umjetnoj inteligenciji u starom domu britanskih razbijača šifri iz Drugog svjetskog rata, dok premijer Rishi Sunak predstavlja Britaniju kao globalnog lidera u pitanju sigurnosti tehnologije koja se brzo razvija.

Samit će se održati 1. i 2. novembra u Blečlej parku, mjestu u Milton Kejnesu u kojem je matematičar Alan Turing razbio vojnu šifru uređaja Enigme nacističke Njemačke, objavila je vlada u četvrtak, prenosi Zimo.hr.

Udvostručili prihode
Zahvaljujući AI-u udvostručili su prihode, a cijena dionice porasla im je 220 posto od početka godine

Čelnici tehnoloških kompanija, vladini dužnosnici i naučnici sastat će se kako bi razmotrili rizike umjetne inteligencije i raspravili o tome kako se oni mogu ublažiti.

Samit će se vjerovatno dotaknuti pitanja kao što su kako spriječiti korištenje umjetne inteligencije za širenje dezinformacija tokom izbora te korištenja tehnologije u ratovanju, prema anonimnoj izjavi vladina dužnosnika.

Ujedinjeno Kraljevstvo već je dugo dom transformativnih tehnologija budućnosti, tako da nema boljeg mjesta za ugošćavanje prvi globalni samit o sigurnosti umjetne inteligencije nego u Blečlej parku, rekao je Sunak, prenosi Avaz.

Uhvatiti se ukoštac s rizicima
Kako bismo u potpunosti prihvatili izvanredne mogućnosti umjetne inteligencije, moramo se uhvatiti ukoštac s rizicima da osiguramo njen siguran razvoj u godinama koje dolaze, dodao je.

Sunak je u junu najavio da će Velika Britanija organizirati samit nakon sastanka u Washingtonu s predsjednikom Joe Bidenom, prenosi Avaz.

Čelnici zemalja G7 u maju su pozvali na usvajanje standarda za regulaciju umjetne inteligenciju i uspostavu ministarskog foruma nazvan Hirošimski AI proces. 

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.