26.9.2023. 11:16
0
Južna Koreja održala prvu vojnu paradu u posljednjoj deceniji
Južna Koreja danas je održala svoju prvu vojnu paradu u posljednjih deset godina, pokazujući svoj napredni arsenal suočavajući se s pogoršanim vezama sa nuklearno naoružanom Sjevernom Korejom.

Pjongjang redovno održava ogromne vojne parade, ali se takvi događaji u Seulu tradicionalno organiziraju svakih pet godina kako bi se obilježio Dan oružanih snaga Južne Koreje.

Posljednja parada bila je 2013. Pet godina kasnije, tadašnji predsjednik Moon Jae-in odlučio je održati slavljeničku ceremoniju umjesto vojnog događaja, u skladu sa svojim pomirljivim pristupom Sjevernoj Koreji.

U kišnim popodnevnim satima, oko 6.700 vojnika marširalo je kroz centar Seula, a bodrila ih je masa koja je držala kišobrane i mahala južnokorejskim zastavama.

Pratilo ih je 340 komada vojne opreme, uključujući zračne i pomorske dronove, tenkove i projektile.

Prikaz letenja južnokorejskih ratnih aviona, uključujući lovce američke proizvodnje F-35, otkazan je zbog loših vremenskih uslova.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol posmatrao je paradu sa platforme, aplaudirajući trupama dok su prolazile.

"Da bi se demonstrirao čvrst temelj" saveza Seula sa Washingtonom, oko 300 američkih vojnih lica takođe je učestvovalo u paradi.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.