22.10.2023. 14:47
0
Iran upozorio Izrael i SAD: Postoji opasnost da situacija ‘izmakne kontroli’
FOTO: AFP
Izraelska vojska je optužila Hezbolah da traži vojnu eskalaciju, pri čemu prijeti opasnost od toga da u rat uvuče i Libanon, nakon novih sukoba na granici gdje su napetosti vrlo visoke nakon napada koje je 7. oktobra na teritoriju Izraela izveo Hamas.

"Hezbolah uvlači Libanon u rat od čega neće imati nikakve koristi, ali riskira da puno izgubi”, upozorio je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus na društvenoj mreži X.

Međunarodna zajednica strahuje da se rat između Hamasa i Izraela ne prelije izvan granica, kao i od snažnijeg angažmana proiranski orijentiranog Hezbolaha, saveznika palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa. Posljednji rat između Izraela i Hezbolaha iz 2006. godine u Libanonu je za sobom ostavio 1200 mrtvih, a u Izraelu 160 mrtvih, većinom vojnika. Stoga je izraelska vojska od 7. oktobra u stanju pripravnosti na sjevernoj granici s Libanonom.

U prekograničnim sukobima ovaj je vikend poginulo šest boraca Hezbolaha i pripadnik palestinskoga Islamskog džihada u Libanonu. Ozlijeđena su i trojica izraelskih vojnika, od kojih jedan teže, i još dvojica poljoprivrednih radnika. Od 7. listopada na libanonskoj je strani poginulo 29 osoba, većinom boraca, ali i civila, među kojima i novinar agencije Reuters. Izraelska vojska je izvijestila o četiri smrtna slučaja, među kojima su tri vojnika.

"Je li libanonska država doista spremna ugroziti ono što je ostalo od libanonskog prosperiteta i suvereniteta? Na to pitanje moraju odgovoriti libanonske vlasti", rekao je u nedjelju potpukovnik Jonathan Conricus.

Libanonski premijer Nadžib Mikati u nedjelju je izvijestio o "diplomatskim kontaktima na međunarodnoj razini i u arapskom svijetu, kao i o lokalnim sastancima koji se održavaju da bi se pokušali prekinuti izraelski napadi na Libanon". Svrha tih kontakata je i spriječiti da se sukob s područja Gaze proširi na libanonski teritorij.

U subotu je drugi čovjek Hezbolaha, šeik Naim Kasem, ponovno zaprijetio eskalacijom.

Iran je danas upozorio Izrael i Sjedinjene Države kako postoji opasnost da situacija "izmakne kontroli".

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.