1.11.2023. 11:41
0
Kad se oglase sirene, stane sve: Kako sada izgleda svakodnevni život u Tel Avivu?
Kada se u Tel Avivu oglase sirene sve staje - ljudi zaustavljaju svoja vozila, vozači gradskog prevoza staju i otvaraju vrata, zaposleni napuštaju radna mjesta, a za manje od minute, na ulicama grada ostaju samo oni koji nisu stigli otići u neko od mnogih skloništa, javlja reporter Tanjuga.

Ti koji se nisu uspjeli skloniti, legnu potrbuške na zemlju, sa rukama preko glave.

Uzbuna traje uglavnom desetak minuta, nakon čega se život nastavlja normalno, do nove uzbune.

Na ulicama je primjetna vojska i policija, ali i civili koji su naoružani, tako da je sasvim normalno na ulici vidjeti, recimo, djevojku u majci na bretele i u helankama ali sa automatskom puškom preko ramena, javlja novinar Tanjuga.

PVO "Gvozdena kupola" čuva nebo iznad Tel Aviva. Sirene se oglašavaju samo u onim dijelovima grada koji su u tom trenutku na udaru. Tada na nebu mogu da se vide rakete za koje kažu da su ispaljene sa palestinske teritorije, i kako ih obara izraelski PVO, a nakon toga eksplozije.

Svi građani na svom telefonu imaju imaju aplikaciju koja ih odmah upozorava ukoliko postoji opasnost od napada i ta aplikacija se može podesiti tako da upozorava samo za one dijelove grada u kojima se nalazite tog dana.

Prilikom slijetanja aviona, u kome je bila ekipa srbijanskog Tanjuga, u blizini aerodroma "Ben Gurion" pale su dvije rakete.

U avionu su bile brojne porodice koje se vraćaju u zemlju da se bore, iako na zapadu imaju sređen život.

Novinar Tanjuga razgovarao je u avionu sa Isakom, koji se uputio u Izrael zajedno sa suprugom i petoro djece od kojih najstarije dijete ima sedam, a najmlađe godinu dana.

Poslije sedmica vazdušnih udara, izraelska vojska je prešla na kopnenu ofanzivu. Izraelski tenkovi ulaze u Gazu, ali se nastavljaju i vazdušni udari. Izraelska vojska je poručila stanovnicima da napuste gradove i odu na jug, ali malo ko je u mogućnosti da to uradi, s obzirom na nedostatke zaliha hrane, goriva, medicinskih potrepština, itd. i uz konstantna bombardovanja Pojasa Gaze.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.