7.11.2023. 17:51
0
Snimak prikazuje obračun policije i narko-dilera na Zapadnoj obali a ne pokušaj atentata na palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa
Tokom novembra, društvenim mrežama se proširio uznemirujući snimak pucnjave uz tvrdnju da je riječ o pokušaju atentata na Mahmouda Abbasa, predsjednika Palestine.

Ovaj tekst je izmijenjen nakon analize nezavisnih fact checkera sa platforme Raskrinkavanje.ba.

Kako su pojedini mediji objavili, a portal Source prenio, jedan od Abbasovih tjelohranitelja ubijen je iz vatrenog oružja, a odgovornost za napad je preuzela organizacija pod nazivom "Sinovi Abu Jandala".


Ipak, to se ispostavilo kao lažna vijest. Naime, video je nastao na Zapadnoj obali, tačnije u palestinskom izbjegličkom kampu Jalazoun, nedaleko od grada Ramalaha.

U agencijskom izvještaju nema riječi o pokušaju ubistva palestinskog predsjednika Abbasa.

U opisu objave na mreži X agencija Khabar 24 se jasno navodi da je u pitanju prikaz oružanog sukoba pripadnika policije i kriminalne grupe navodno jednog od najvećeg dilera narkotika na Zapadnoj obali.

Prema analizi nezavisnih fact checkera ova vijest ocijenjena je kao prenošenje lažnih vijesti i manipulisanje činjenicama, te je u skladu sa tim i ispravljena.

Cijelu analizu možete pogledati OVDJE.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.