26.11.2023. 8:16
0
Brojke ne lažu: Norveška je u recesiji
Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i stupila u recesiju, uz posustalu inostranu tražnju za gasom, pokazali su statistički podaci.

U periodu od jula do septembra norveški BDP smanjio se za 0,5% u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je bilježio pad u istom postotku. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 0,2%. To bi značilo da je Norveška u trećem tromjesečju stupila u recesiju, koja se definiše kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

Kada se izuzmu naftni i gasni sektor i oprema, BDP je u razdoblju od jula do septembra porastao za 0,1% u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je stagnirao. Na početku godine porastao je za 0,1%. Potrošnja domaćinstava porasla je za 0,5%, poduprta nabavkom dobara u inostranstvu i uslugama povezanim s turizmom.

Državna potrošnja porasla je za 0,9%, oslonjena na izdvajanja za odbranu. Bruto ulaganja kompanija u fiksni kapital smanjila su se za 2,1%, odražavajući oštar pad potrošnje na okeanski transport.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.