27.12.2023. 20:27
0
Rusija preusmjerava naftu u Kinu i Indiju: Evropa više ne igra nikakvu ulogu
Sankcije EU zbog ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine dovele su do preusmjeravanja ruskog izvoza nafte: Kina i Indija sada su glavni kupci. Evropa gotovo da više ne igra nikakvu ulogu. Rusija kaže da je skoro sav svoj izvoz nafte preusmjerila na Kinu i Indiju. Dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta sada su odgovorne za kupovinu skoro 90 posto ruskog izvoza nafte. Samo 45 do 50 posto ruskog izvoza nafte isporučuje se u Kinu, a još 40 posto u Indiju, prema Alexanderu Nowaku, zamjeniku premijera zaduženom za energetiku. Samo četiri do pet posto prema Evropi.
S druge strane, uloga Evrope kao uvoznika ruske nafte se smanjuje. "Iako smo nekada u Evropu isporučivali 40 do 45 posto obima izvoza nafte i naftnih derivata, očekujemo da do kraja godine taj broj neće premašiti četiri ili pet posto", rekao je Nowak. Prošle godine su zemlje EU uvele sankcije Rusiji zbog energetskog sektora zbog njenog rata protiv Ukrajine. Uveden je embargo na naftu, koji daje izuzetke samo za zemlje članice EU koje su posebno zavisne od ruskih zaliha zbog svoje geografske lokacije.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.