2.1.2024. 8:44
0
Xi Jinping prvi put javno priznao: Kina je u problemima
Kineska preduzeća se bore, a tražitelji posla imaju problema s njegovim pronalaženjem, priznao je kineski predsjednik Xi Jinping tokom svog novogodišnjeg govora. Ovo je prvi put da je Xi spomenuo ekonomske izazove u svojim novogodišnjim porukama otkako ih je počeo davati 2013.

Izjava dolazi u kritičnom trenutku za drugu najveću svjetsku ekonomiju, koja se bori sa strukturnim usporavanjem obilježenim slabom potražnjom, rastom nezaposlenosti i narušenim poslovnim povjerenjem. "Neka su preduzeća imala teška vremena. Neki ljudi su imali poteškoća u pronalaženju posla i zadovoljavanju osnovnih potreba", kazao je Xi u televizijskom govoru, prenosi CNN.

"Sve ovo ostaje u mom prvom planu. Konsolidirat ćemo i ojačati zamah ekonomskog oporavka", poručio je Xi u istupu koji su prenijeli i državni mediji. Nekoliko sati prije nego što je Xi govorio, Nacionalni zavod za statistiku (NBS) objavio je svoje mjesečno istraživanje Indeksa menadžera nabave (PMI), koje je pokazalo da je fabrička aktivnost pala u decembru na najnižu razinu u šest mjeseci.

Ogromni proizvodni sektor u zemlji bio je slab veći dio 2023. Kineska ekonomija suočena je s nizom problema, uključujući produženi pad nekretnina, rekordno visoku nezaposlenost mladih, tvrdoglavo niske cijene i sve veći financijski stres u lokalnim vlastima.

Peking se bori da oživi rast i potakne zapošljavanje, nakon što je prošle godine uveo niz mjera podrške i obećao da će pojačati fiskalnu i monetarnu politiku 2024. Međutim, sve više etatistički pristup privredi, koji naglašava partijsko-državnu kontrolu ekonomskih i društvenih pitanja na račun privatnog sektora, uplašio je poduzetnike.

Vladino slamanje firmi u ime nacionalne sigurnosti također je uplašilo međunarodne ulagače. U subotu je Narodna banka Kine objavila kako je odobrila zahtjev za uklanjanje kontrolnih dioničara u Alipayu, sveprisutnoj platformi za digitalno plaćanje koju vodi Ant Group Jacka Ma.

Ovaj potez znači da je Ma službeno prepustio kontrolu nad kompanijom čiji je suosnivač. Ma, koji je također suosnivač Alibaba grupe, najavio je prošlog januara da će se odreći kontrole nad Antom, u sklopu svog povlačenja iz svog internetskog poslovanja. Njegove firme bile su rane mete pekinškog slamanja Big Tech kompanija za koje se smatralo da su postale premoćne u očima Komunističke partije.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.