3.1.2024. 19:10
0
Sveštenik izbačen iz službe: Papu Franju nazvao masonskim isusovcem i uzurpatorom
FOTO: ilustracija/unsplash
Italijanski katolički sveštenik ekskomuniciran je zbog javnog počinjenja "čina skizmatičke prirode" tokom mise u svojoj župi blizu Livorna, objavio je portal "Catholic Review".

Sveštenik Ramon Guidetti, posvetio je svoju propovijed 31. decembra obilježavanju godišnjice smrti pape Benedikta XVI, kojega je nazvao "pravim papom" koji "nikada nije pobjegao iz Petrove lađe", prenosi "Fena".

U svojoj propovijedi koja je trajala 20 minuta, 48-godišnji sveštenik detaljno je opisao osobine "pravih sveštenika" i kardinala u poređenju s onima koji podržavaju "Bergoglia (papu Franju) i njegove plaćenike".

Rekao je da je Petrova stolica zauzeta "masonskim isusovcem povezanim s grupom globalista, antipapom i uzurpatorom".

Biskup Simone Giusti iz Livorna izdao je dekret o proglašenju sveštenika ekskomuniciranim 1. januara i objavio ga na veb stranici biskupije.

"Otac Guidetti automatski je ekskomuniciran, prema kanonu 1364.1 Zakonika kanonskog prava, koji se odnosi na prestupe protiv vjere i jedinstva Crkve", naveo je biskup Giusti.

Ovaj sveštenik, koji je služio u župi sv. Ranierija u gradu Guasticce od 2017. godine, "javno je počinio čin skizmatičke prirode, odbijajući pokornost Vrhovnom Pontifu i zajednici s članovima Crkve koji su mu podređeni", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je suspendovan "a divinis" i uklonjen s mjesta u županiji, a ova kazna znači da ne može obavljati nikakve svešteničke funkcije.

U saopštenju upozoravaju sveštenike i vjernike da ne učestvuju u bilo kakvim proslavama ili oblicima štovanja s ocem Guidettijem, jer bi i oni takođe, automatski mogli bili ekskomunicirani.

Rim
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.