11.1.2024. 20:20
0
Erdogan: Izraelci su mislili da nećemo odgovoriti, ozbiljno su se iznenadili
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi kako je privođenje desetaka ljudi pod sumnjom da su špijunirali za Izrael samo "prvi korak" i "jasan odgovor onima koji prijete" Turskoj.

Govoreći na događaju kojim se slavi 97. godišnjica Turske nacionalne obavještajne agencije (MIT), Erdogan je poručio da su pritvaranja iza kojih stoje MIT i turska policija “ozbiljno iznenadila Izrael”. “Naša obavještajna organizacija, koja je otkrila izraelsku špijunsku mrežu u našoj zemlji, dala je vrlo jasan odgovor onima koji nam prijete.

Naravno, ovo je ozbiljno iznenadilo Izrael”, istaknuo je.

Sud u Istanbulu naredio je da 15 privedenih pod sumnjom za špijunažu ostanu u zatvoru, dok će preostalih 19 osoba na slobodi čekati suđenje, priopćio je prošli petak turski ministar pravosuđa. Inače, osumnjičenici su uhićeni prošlog utorka zbog navodnog planiranja aktivnosti koje su uključivale “izviđanje” te “progon, napad i otmicu” stranih državljana koji žive u Turskoj.

Odnosi između Jeruzalema i Ankare zaoštrili su se zbog djelovanja izraelske vojske u Gazi. Podsjetimo, palestinska militantna skupina Hamas pokrenula je 7. studenog smrtonosni napad na Izrael, u kojem je poginulo 1200 ljudi, što je izazvalo Izrael da pokrene rat protiv Hamasa.

Za razliku od zapadnih saveznika i nekih arapskih zemalja, Turska na Hamas ne gleda kao na terorističku organizaciju. Erdogan je u više navrata teško optuživao i napadao Izraelce. Tako je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nazvao “koljačem Gaze” i “ratnim zločincem”.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.