15.1.2024. 20:37
0
Pet članica EU zatražilo sankcije za Ukrajinu
Pet država članica Evropske unije među kojima su Bugarska, Poljska, Mađarska, Rumunija i Slovačka su zatražile uvođenje carina na ukrajinske žitarice.

Ove zemlje su uputile zajedničko pismo Evropskoj komisiji (EK) u kome su zatražile uvođenje carina na ukrajinske žitarice zbog neloajalne konkurencije, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Mađarske.

Poljoprivrednici u pomenutih pet zemalja su "pretrpeli značajnu štetu" otkako je Evropska unije suspendovala uvozne kvote i carine na žito iz Ukrajine, navodi se u pismu, prenosi Reuters.

"Izvoz žitarica iz Ukrajine potiskuje poljoprovrednike iz zemalja Evropske unije sa njihovih tradicionalnih izvoznih tržišta", istakli su ministri u pismu koje je upućeno komesaru EU za trgovinu Valdisu Dombrovskisu i komesaru za farme Janušu Vojčehovskom, prenose Vijesti.

Ministri pet zemalja istovremeno traže od Evropske komisije da preispita sa li su ukrajinske proizvodne smjernice u skladu sa standardima EU.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.