27.1.2024. 10:38
0
Oduzimanje Mađarskoj prava glasa u EU nije više nezamislivo
Nakon godina "mekog pristupa" mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, evropske diplomate daju signale da tzv. nuklearna opcija - oduzimanje Budimpešti prava glasa u EU više nije nezamislivo, ukoliko Mađarska naredne sedmice ponovo pokuša blokirati pomoć Ukrajini od 50 milijardi eura.

Pet evropskih zvaničnika i diplomata reklo je da su članice EU spremne da naprave taj korak, što bi bio historijski potez za zajednicu koja se oslanja na koheziju i jednoglasnost, piše Politico.

- Ako Orban na februarskom samitu ponovo blokira sporazum o budžetu od 50 milijardi eura za Ukrajinu, aktiviranje člana 7 za oduzimanje glasačkih prava Mađarskoj moglo bi da postane prava opcija - riječi su jednog od diplomata EU.

Orban je u decembru blokirao odluku EU da pošalje pomoć Ukrajini, a tada je rekao da bi bio spreman da skine veto samo ako Brisel odblokira zamrznuta sredstva Mađarskoj zbog kršenja vladavine zakona.

Godinama je Evropska unija pokušavala da spriječi urušavanje vladavine prava u Mađarskoj uskraćujući joj finansijska sredstva, a Orban je zauzvrat u više prilika koristio pravo veta.

- Jasno je da su šefovi država i vlada siti Orbana. Vrijeme je da shvati da prijetnja aktiviranja člana 7 sada zaista postoji - izjavio je profesor evropske politike Steven Van Hecke.

Problem bi mogao da bude što se neke zemlje centralne i istočne Evrope plaše pozivanja na član 7, jer se brinu da bi se u budućnosti mogle suočiti sa sličnim provjeravanjem vladavine prava kod kuće, reklo je Politicu nekoliko diplomata.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.