4.2.2024. 17:00
0
Netanyahu protiv svog ministra Ben-Gvira jer je rekao da Amerika nije "u potpunosti podržala rat"
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uzvratio je u nedjelju ministru krajnje desnice u svom kabinetu koji je rekao da Washington nije u potpunosti podržao izraelski rat protiv Hamasa u Gazi, javio je AFP.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir rekao je za Wall Street Journal da američki predsjednik Joe Biden nije pružio dovoljnu podršku Izraelu.

„Umjesto da nam pruži punu podršku, Biden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva (Gazi), koje ide Hamasu“, rekao je Ben-Gvir u članku objavljenom u nedjelju. „Da je (bivši američki predsjednik Donald) Trump na vlasti, ponašanje SAD-a bi bilo potpuno drugačije“.

Činilo se da je Netanyahu odgovorio na intervju uoči sastanka vlade u nedjelju, rekavši:

„Veoma cijenimo podršku koju smo dobili od Bidenove administracije od izbijanja rata.“ „Ne treba mi pomoć da bih znao kako da upravljam našim odnosima sa SAD-om i međunarodnom zajednicom, dok čvrsto stojimo na našim nacionalnim interesima“, rekao je.

„Mi sami donosimo odluke, čak i u onim slučajevima kada nema dogovora sa našim američkim prijateljima“, dodao je Netanyahu.

Sjedinjene Države su glavni izraelski međunarodni saveznik, koji svake godine daju milijarde dolara vojne podrške. Ali posljednjih sedmica Washington insistira na većoj zaštiti civila u Pojasu Gaze, kao i na konačnom stvaranju palestinske države.

Ben-Gvirov ispad protiv Bidena uslijedio je nakon što je Washington poduzeo rijedak potez uvođenja sankcija četvorici naseljenika nakon sve većeg nasilja nad palestinskim civilima na okupiranoj Zapadnoj obali. Sam Ben-Gvir živi u takvom naselju.

Biden je rekao da je nasilje tamo „dostiglo nepodnošljive nivoe“ pošto je prošle sedmice potpisao sankcije. Oko 490.000 doseljenika živi među otprilike tri miliona Palestinaca na Zapadnoj obali, u naseljima koja se smatraju ilegalnim prema međunarodnom pravu.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.