8.2.2024. 13:00
0
Večeras sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu
FOTO: Ilustracija/hayat
U New Yorku će se večeras s početkom u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu održati vanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o stanju na Kosovu, koju je zatražila Srbija.

Prema riječima srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, bit će otvorena za javnost.

Srbija je u ponedjeljak zatražila vanrednu sjednicu VS UN zbog situacije na Kosovu i novih napetosti potaknutih odlukom Prištine da u platnom prometu i trgovini ukine srpski dinar.

To Beograd vidi kao protuzakonitu odluku i pokušaj potpunog etničkog čišćenja Srba s tog prostora.

Službeni Beograd smatra da je na Kosovu u toku kulminacija dugotrajnih, dobro isplaniranih i sistemskih akcija Prištine, kojima se Srbi namjerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uvjetima.

Radi se o nelegalnoj odluci Prištine o ukidanju prometa srpske valute dinar na prostoru Kosova, koja predstavlja kontinuitet mjera brutalnog fizičkog i institucijskog nasilja nad Srbima, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije s tog prostora – stoji u zahtjevu koji je Srbija uputila Vijeću sigurnosti UN.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne kosovske banke (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima.

To je pojačalo zabrinutost srpske zajednice jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju.

Kosovski premijer Albin Kurti u srijedu je kazao kako srpski dinar nije službeno zabranjen na Kosovu, ali je dodao kako je samo euro zakonsko sredstvo za platni promet i gotovinsko plaćanje.

Ne zabranjujemo srpske dinare, ljudi mogu posjedovati srpske dinare, ali jedino sredstvo plaćanja je euro – rekao je Kurti u intervjuu za AFP te istaknuo da kosovski Srbi neće biti kažnjeni zbog posjedovanja srpske valute.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi podsjetio je kako je u srijedu Narodna banka Srbije pokušala na Kosovo dostaviti 117 miliona dinara ili oko milion eura, u pratnji osoba koje su imale identifikacije kompanije koja nije registrirana na Kosovu.

Prema njegovim riječima, uredba CBK precizira kako bankarske ili nebankarske usluge na Kosovu mogu vršiti samo finansijske institucije koje imaju licencu pa drži da je takav potez Srbija povukla kako bi manipulirala trenutnom situacijom i stvorila umjetne tenzije.

Republika Kosovo je voljna raditi i pomoći u pronalaženju mehanizma koji će osigurati da se takva sredstva iz Srbije legalno šalju krajnjim korisnicima, i to u najbržem mogućem roku – napisao je Bislimi na Facebooku.

Međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje odluke CBK o suspenziji srpskog dinara, uz obrazloženje kako postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Zabrinutost su službenim saopćenjima istaknuli američki State Department i Evropska unija, ukazujući na posljedica koje bi odluka CBK-a o ukidanju dinara u platnom prometu mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba koji primaju dinarske plaće i mirovine posredstvom trezora Srbije.

Vijeće sigurnosti UN dva puta godišnje održava redovne sjednice o situaciji na Kosovu, na kojima se raspravlja o šestomjesečnim izvještajima generalnog sekeetara UN Antonia Guterresa o radu Misije UN na Kosovu.

Srbiju će večeras na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN predstavljati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, potvrđeno je iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.