23.2.2024. 15:54
0
Britanska kompanija ima rekordnu zaradu zbog ratova u Ukrajini i Gazi
FOTO: ilustracija
Prošle godine, zbog povećanih vojnih ulaganja uzrokovanih sukobima u Ukrajini i Gazi, britanski proizvođač oružja BAE sistemi postigao je rekordnu zaradu. Još veću zaradu očekuju ove godine, prenosi Guardian.

Vrijednosti dionica proizvođača oružja jako su porasle u posljednje dvije godine. Zbog ruske invazije na Ukrajinu zapadne vlade su povećale vojna ulaganja.

BAE sistemi bave se proizvodnjom nuklearnih podmornica, borbenih aviona, tenkova i brodova te pušaka i municije.

Charles Woodburn, glavni direktora BAE sistema, rekao je da nadolazećih godina očekuju održivi rast.

– Nestabilnost u Evropi, na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijet stavlja jasan fokus na ključnu ulogu koju igra zaštita nacionalne sigurnosti – rekao je.

– Većina opsega naše proizvodnje u okviru je programa koji su postojali i prije sukoba u Ukrajini, ali pristižu i novi zahtjevi za obnovom zaliha municije i za nadogradnjama – izjavio je.

Vrijednost dionica BAE sistema od 2022. se više nego udvostručila. Kompanija sada vrijedi 44 milijarde eura.

Tokom ove godine u BAE sistemima očekuje se rast zarade između 10 i 12 posto. Od njih su nuklearne podmornice naručile Velika Britanija, SAD i Australija, a dizajniraju i novi borbeni avion za program koji vode Italija, Japan i SAD.

BAE sistemi su osnovani 1999. spajanjem Marconi elektronskih sistema i British Aerospacea, prenio je Index.hr.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.