3.3.2024. 8:57
0
Pomoć u Gazi počela pristizati iz zraka: Dužnosnici SAD tvrde da je Izrael "manje-više prihvatio primirje"
Američki dužnosnik je kazao da je Izrael "manje-više" prihvatio dogovor o primirju u Gazi te time prebacio lopticu na "Hamasov teren".

Do toga je došlo u trenutku kada je SAD počeo s isporukom humanitarne pomoći Gazi iz zraka.

- Dogovor je na stolu. Izraelci su manje-više prihvatili. Prekid vatre u Gazi od šest sedmice mogao bi već danas početi ako Hamas pristane osloboditi tačno definiranu kategoriju ranjivih talaca - rekao je američki dužnosnik uoči očekivanog nastavka pregovora, možda već danas u Kairu.

Agencija Reuters prenijela je, pozivajući se na egipatske izvore, da se očekuje da će delegacije Izraela i Hamasa danas stići u Kairo. No, drugi Reutersov izvor upućen u pregovore rekao da Izrael neće poslati delegaciju dok ne dobije puni popis talaca koji su još živi.

- Razgovori i dalje traju kako bi se dogovor zapečatio prije početka ramazana, svetog mjeseca za muslimane koji počinje za sedam dana - rekao je za AFK dužnosnik koji je želio ostati anoniman. 

Po njegovim riječima, posljednjih sedmica je došlo do značajnog napretka, ali kao i uvijek "nema sporazuma dok sve nije dogovoreno".

- Izraelci su u načelu prihvatili elemente sporazuma - rekao je dužnosnik. 

Precizirao je da je šestosedmično primirje zamišljeno kao "prva faza", u cilju da se ostvari "nešto trajnije" kako bi se u puno većoj mjeri mogla dostaviti humanitarna pomoć.

Hamas nije odustao od stava da privremeno primirje mora biti početak procesa prema potpunom okončanju rata, rekli su egipatski izvori i dužnosnik Hamasa za Reuters. 

Egipatski izvori rekli su, prema Reutersu, da su Hamasu ponuđene garancije da će uslovi trajnog prekida vatre biti razrađeni u drugoj i trećoj fazi dogovora.

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je izrazilo "veliku zabrinutost" zbog nedostatka hrane u enklavi i pozvalo na neometanu dostavu humanitarne pomoći "velikih razmjera". 

Članice vijeća "pozvale su sve strane da se suzdrže od uskraćivanja civilnom stanovništvu Pojasa Gaze osnovnih usluga i humanitarne pomoći koja je neophodna za njihov opstanak".

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.