4.3.2024. 11:04
1
Prvi poraz Trumpa: Izgubio na predizborima u Vašingtonu
Bivša američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley ostvarila je svoju prvu pobjedu nad bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na republikanskim predsjedničkim predizborima u Vašingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, prenose Vijesti.
Vašington DC je posebna izborna jedinica. Haley je pobijedila sa 62.86 posto glasova naspram Trumpovih 33.22 posto, objavila je kasno sinoć Republikanska stranka DC-ja. Time je Haley postala prva žena koja je pobijedila na nekim republikanskim predizborima u historiji SAD-a. Za Haley, koja je umjerenija od Trumpa, još uvijek se smatra da ima male šanse da na kraju pobijedi bivšeg predsjednika u osiguravanju republikanske nominacije. Trump je do sada pobijedio u svim predizborima, uključujući i Haleyinu rodnu državu Južnu Karolinu. Gotovo je sigurno da će se suprotstaviti predsjedniku Joeu Bidenu na predsjedničkim izborima u novembru, a pobjeda Nikki Haley u Vašingtonu će ostati simbolična. Prije predizbora u Vašingtonu Trump je već skupio 244 delegata nasuprot Haleyina 24. Njena pobjeda u glavnom gradu dodat će samo 19 delegata njenom ukupnom broju. Ipak, Haley ostaje u utrci barem do natjecanja "Super utorka" 4. marta, kada će glasati 15 država i jedan teritorij, Američka Samoa.
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.