9.3.2024. 12:05
0
Potpuni haos na Haitiju: Vode se borbe kod predsjedničke palače, napadnute policijske stanice
FOTO: EPA-EFE
Dvije policijske stanice u blizini Nacionalne palače na Haitiju napale su naoružane osobe u petak navečer, dok nasilje bandi u glavnom gradu karipske države Port-au-Princeu nastavlja rasti.

“I dalje radimo na tome da što prije stavimo situaciju pod kontrolu. Dajemo sve od sebe s onim što imamo”, rekao je sigurnosni izvor u Port-au-Princeu za CNN.

Glavni grad Haitija zahvatio je val vrlo koordiniranih napada bandi na policiju i državne institucije u onome što je vođa bande Jimmy Cherizier opisao kao pokušaj svrgavanja vlade premijera Ariela Henryja.

Naoružane skupine spalile su policijske stanice i oslobodile hiljade zatvorenika iz dva zatvora, a Cherizier je upozorio na “građanski rat koji će završiti genocidom” ako premijer ne odstupi s vlasti.

Henry je imao poteškoća s povratkom u zemlju otkako je prošle sedmice otišao u Keniju kako bi potpisao sporazum za multinacionalnu misiju pod vodstvom Kenije za ponovno uspostavljanje sigurnosti kod kuće.

Vjeruje se da je sada u Puerto Ricu, rekla su za CNN dva izvora koja su upoznata s Henryjevim kretanjem na karipskom otoku, nakon što je Dominikanska Republika odbila dopustiti da njegov avion sleti.

U petak je haićanski policijski sindikat Synapoha potaknuo sve policajce da pojačaju svoje policijske stanice.

“Moramo ostati ujedinjeni kako ne bismo izgubili naš simbol, policiju. Vodstvo treba pružiti odgovarajuću potporu svim jedinicama”, poručili su iz sindikata.

Nasilje se događa samo dan nakon što su uljezi provalili u terminal Caribbean Port Services (CPS) Port-au-Princea, glavnog igrača u opskrbnom lancu uvoza hrane na Haitiju.

Ali UN je u petak saopćio da je policija uspjela odbiti koordinirane napade bandi na ključne infrastrukture, uključujući aerodrom.

"I dalje smo duboko zabrinuti zbog brzog pogoršanja sigurnosne situacije usred kontinuiranog nasilja bandi i sporadičnih sukoba između teško naoružanih bandi i policijskih snaga u nekim dijelovima Port-au-Princea", rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Haićanska vlada odredila je da će vanredno stanje trajati do 3. aprila u zapadnoj regiji zemlje i glavnom gradu Port-au-Princeu, a policijski sat ostat će na snazi do 10. marta.

Haos na Haitiju natjerao je desetke hiljada ljudi da napuste svoje domove u proteklih nekoliko dana, dodajući više od 300.000 već raseljenih zbog nasilja bandi.

Voditeljica Liječnika bez granica na Haitiju rekla je da je zabrinuta zbog raseljavanja civila, ukazujući na nedostatak potrepština.

"Nema dostupnog toaleta, tuša, vode... ne mogu dugo ostati", rekla je Sophie Mealier za CNN u petak.

Bolnice su bile na meti bandi. Samo jedna javna bolnica još uvijek radi u metropolitanskom području Port-au-Princea, prema dužnosniku civilne zaštite zemlje.

Pierre Espérance, izvršni direktor nevladine organizacije Haitian Human Rights Defense Network, nazvao je situaciju na Haitiju "haotičnom" kojoj se "ne nazire kraj" i rekao da je zemlja "potpuno propala".

Kanada je saopćila da je u četvrtak ispred njene ambasadeizbio prosvjed koji je trajao 90 minuta, pri čemu je zapaljena guma bačena na vanjska vrata, dok su SAD saopćile da razmatraju "opcije za nepredviđene situacije" u svojoj ambasadi..

CARICOM (Karibska zajednica i zajedničko tržište), regionalni blok od 25 zemalja koji radi na ekonomskoj integraciji, sigurnosti i društvenom razvoju, u ponedjeljak će održati sastanak o Haitiju u glavnom gradu Jamajke Kingstonu, prema UN-u.

Haiti je država članica, ali nije jasno hoće li haićanski premijer Ariel Henry biti na sastanku.

(Erna H.) 

HAITI
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.